Demokratik Suriye Meclisi (DSM) yöneticisi Rezan Hiddo, İdlib’te kullanılan kimyasal silahın geçen yıl Kürtlere karşı kullanıldığını söyledi. Hiddo, Ceyşul İslam örgütünün Halep’in Şeyh Maksud mahallesinde yaşayan Kürtlere karşı, IŞİD’in de Şehba bölgesinde Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı aynı silahları kullandığını belirtti.

Sputnik’ten Hikmet Durgun’un haberine göre, PYD’nin de bağlı bulunduğu Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) yöneticisi Rezan Hiddo, İdlib’te kullanılan kimyasal silahlarla ilgili açıklama yaptı.

‘BİRÇOK GRUPTA KİMYASAL SİLAH BULUNUYOR’

Hiddo, İdlib’te kullanılan kimyasal silahların daha önce Ceyşul İslam örgütü tarafından Halep’te Kürtlere karşı kullanıldığını söyledi. Hiddo, “İdlib’de kullanılan kimyasal silahların kimin tarafından kullanıldığını bilmiyoruz fakat bu kullanılan kimyasal silahlar daha önce Halep’te Şeyh Maksud mahallesinde 2 kez kullanıldı. Bu kimyasal silahlar sadece Ceyşul İslam örgütünde değil, birçok grupta bulunuyor” dedi.

Kimyasal silah kullanımının ateşkesi bozmak için yapıldığı iddia eden Hiddo, “Rusya, İran ve Türkiye kimin bu kimyasal saldırıyı yaptığını ortaya çıkartmalı ve konuyu açığa kavuşturmalıdır” şeklinde konuştu.

‘RUS HEYET, KİMYASAL KULLANILDIĞINI TESPİT ETTİ’

IŞİD’in 8 ay önce Şehba bölgesindeki Ummu Hoş ve Ummu Herbil köyünde Suriye Demokratik Güçleri’ne (DSG) karşı kimyasal silah kullandığını aktaran Hido, “Bu atılan kimyasal saldırıyla ilgili Ruslardan oluşan bir askeri uzman heyet gelip incelemelerde bulundular ve araştırma yapıp IŞİD’in kimyasal silah kullandığını ortaya çıkardılar” ifadelerini kullandı.

Ceyşul İslam Örgütü, Nisan 2016’da YPG’nin kontrolündeki Şeyh Maksud mahallesine kimyasal silahlarla saldırmıştı. Örgüt kimyasal silah kullandığını kabul etmişti.