Suriye yönetimi ile IŞİD arasında bir takas anlaşması yapıldığı öne sürüldü. İddiaya göre IŞİD, 400 militanının serbest bırakılması karşılığında ağustos ayında rehin aldığı 30 Dürzi’yi serbest bırakılacak. Takasın hayata geçirilmesi için 400 IŞİD militanının İdlib kırsalına getirildiği belirtiliyor.

İddia, Suriye’deki iç savaşa dair sahada kaynaklarına dayanarak bilgiler geçen, muhaliflere yakınlığıyla bilinen, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) ait. SOHR’a göre, Suriye ordusunun IŞİD’den kontrolünü aldığı Deyrül Zor vilayetinin Irak sınırındaki Elbukemal noktasından 400 IŞİD’ci, İdlib’in doğu kırsalına getirdi. Bu militanların, İdlib’deki cihatçı unsurların kontrol ettiği bölgelerin yakınlarına getirildiği belirtiliyor.

ÜÇ İDDİA: DÜRZİLER, TALUL AL SAFA VE ELBUKEMAL

SOHR’un kaynakları, IŞİD militanlarının, örgütün ağustos başında ülkenin güneyindeki Süveyde’de rehin aldığı 30 Dürzi’nin serbest bırakılacağı bir takas anlaşması için İdlib’e getirilmiş olabileceğini öne sürdü. SOHR da, Suriye rejimi ve İranlı müttefikleri ile IŞİD arasında cumartesi günü böyle bir anlaşma yapılmış olabileceğini iddia etti.

IŞİD’cilerin İdlib’e getirilmesi konusundaki bir diğer iddiaya göre ise Suriye yönetiminin Süveyde vilayetinin sınırında ve Şam kırsalında bulunan Talul al Safa bölgesinin kontrolünü IŞİD’den almak için bir anlaşma yaptığı yönünde. SOHR aynı zamanda, Şam yönetiminin Elbukemal’e yönelik bir IŞİD saldırısının önüne geçmek için örgütle anlaşmış olabileceğini de öne sürdü. 

Kaynak: Gazete Duvar