İran'ın resmi haber ajansı IRNA, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'nin, Tahran'da temaslarda bulunan BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunduğunu duyurdu.

 

Suriye sorununun aşılması için gayri resmi görüş ve önerilerini içeren planı İbrahimi'nin yanı sıra Türkiye, Mısır, Suriye ve Suudi Arabistan'a ilettiklerini belirten Salihi, "Suriye'deki kriz, barışçıl ve bu ülke halkı tarafından halledilmeli" dedi.

 

Suriye'de öncelikli olarak akan kanın durması gerektiğini belirten Salihi, "mevcut durumun ne Suriye, ne bölge ülkeleri ne de uluslararası toplumun yararına olduğunu" ifade etti.

 

"Suriye'de çatışma ve kanın durması için hepimiz el ele vermeliyiz" diyen Salihi, diğer konuların bundan sonra ele alınabileceğini bildirdi.

 

HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi de açıklamasında İran'ın görüş ve önerilerinin Suriye'deki sorunun barışçıl çözümünde etkili olabileceğini söyledi.

 

BM ve Arap Birliği'nin, Suriye'de sorununun bir an önce halledilmesini istediğini belirten İbrahimi, krizin aşılması için her türlü yardıma hazır olduklarını ifade etti.

 

Suriye'de akan kanın önlenmesi için ilgili tüm ülkelerin ağırlıklarını ortaya koyması gerektiğini vurgulayan İbrahimi, "Tüm görüş ve düşünceleri bir araya getirip, Suriye halkının kabusuna son vermeli ve bu ülke halkının çıkarlarını korumalıyız" dedi.