Yürüttüğü aktiviteler ve sivil toplum çalışmaları ile Britanya’da yaşayan Türk ve Kürt toplumlarının tanınan isimlerinden olan İbrahim Doğuş, 8 Haziran’da yapılacak olan erken genel seçimlerde ana muhalefetteki İşçi Partisi’nden milletvekili adayı oldu.

Londra merkezli düşünce kuruluşu Türkiye Araştırmalar Merkezi - CEFTUS’un Direktörlüğünü yürüten ve uzun süredir İşçi Partisi çatısı altında siyasi faaliyetlerde bulunan Doğuş, başkentin merkezi ‘The Cities of London and Westminster’ seçim bölgesinden aday gösterildi.

BREXİT TARTIŞMALARININ MERKEZİNDE OLACAK

36 yasındaki genç politikacının aday gösterildiği bölge ülkedeki en önemli seçim bölgelerinden birisi durumunda. Kraliçe’nin resmi ikametgahı olan Buckingham Palace sarayının yanı sıra, İngiliz Parlamentosu, Bakanlık binalarının bulunduğu Whitehall, Başbakanlık konutunun yer aldığı Downing Street ile Londra’nın en pahalı ve zengin semtleri arasında bulunan Mayfair, Belgravia ve Knightsbridge semtlerinin de yer aldığı seçim bölgesinde 65 bin dolayında seçmen yaşıyor.

Toplam 110 bin kişinin yaşadığı seçim bölgesinin yarısından fazlasını Britanya dışında bir ülkede doğmuş göçmenlerin oluşturduğu bölge geniş sosyal konutların da bulunduğu Bayswater ve Pimlico gibi yerleşim merkezlerini de kapsıyor.

Doğuş, adaylığının partisinin talebi üzerine gündeme geldiğini vurgularken, ticaret yaptığı ve yaşadığı bu bölgede aday olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Seçim bölgesinin demografik yapısı ile İngiltere’nin en kozmopolit bölgelerinden birisi olduğunu kaydeden Doğuş, seçim kampanyasını Brexit tartışmaları, hava kirliliğine karşı mücadele, konut sorunlarının çözümü üzerine yoğunlaştıracağını söyledi.

Bölgede yaşayanların yüzde 20’sinden fazlasının Avrupa ülkelerinden geldiklerine dikkat çeken Doğuş, Brexit sürecinden direkt olarak etkilenecek olan bölge sakinlerinin, oluşturulduğu tarihten bu yana milletvekili sandalyesini koruyan Muhafazakar Parti’nin kontrolüne son verebileceğini savundu. AB referandumunda ayrılmaya karşı oy kullanan ‘The Cities of London and Westminster’ seçmenlerinin sağcı partilere bir ders vereceğini umduğunu belirten Doğuş, bölgede yaşayanlara da kendisine destek çağrısında bulundu.

İLK GENÇLİK YILLARINDAN BU YANA SİYASETLE UĞRAŞIYOR

650 seçim bölgesi arasında en gözde yerlerden birisi olan bölgeye aday olan İbrahim Doğuş aynı zamanda, İngiliz İşçi Partili küçük ve orta ölçekli işletmeleri bir araya getirmeyi hedefleyen SME4Labour isimli kuruluşun da kurucu başkanlığı görevini yürütüyor. İlk gençlik yıllarından itibaren sivil toplum örgütleri ve kuruluşlarında yöneticilik yapan İbrahim Doğuş, göçmen toplumların eğitimden barınmalarına kadar pek çok sorunu ile ilgili çalışmalar yürüttü ve çok sayıda organizasyonda da aktif olarak yer aldı.

2011 yılında kuruluşuna öncülük ettiği CEFTUS ile çok sayıda İngiliz ve Türkiyeli politikacı, akademisyen ve gazeteciyi Türkiye ve Kıbrıs gibi konularda tartışmak üzere bir araya getiren Doğuş, BBC, Al Jazeera gibi yayın kuruluşlarının da görüşlerine en sık başvurduğu analistlerin başında geliyor. Doğuş son yıllarda dünya çapında yankı uyandıran Britanya Kebab Ödülleri ödül töreni ile de Çin’den ABD’ye kadar pek çok ülkede haberlere konu oldu.

Geçtiğimiz senelerde İngiltere’nin en saygın toplum gazetelerinden Asian Voice gazetesi tarafından organize edilen ‘Siyaset ve Yaşam Başarı Ödülü’ne layık görülen Doğuş, İngiliz basını tarafından da ‘Kebap kralı’ olarak nitelendiriliyor. Başarılı girişimci Londra merkezinde sahip olduğu ve politikacıların buluşma mekanları arasında olan işletmelerinde onlarca kişiye istihdam olanağı sağlıyor. (Demokrat Haber)