Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Musul’un batısını kontrol etme operasyonunun başladığını duyurdu.

İbadi yaptığı açıklamada; “Musul’un batısını kurtardıktan sonra bizim kuvvetlerimizin yapacağı en önemli şey; halkı korumak olacaktır” dedi.

Musul’un batısı, kentin %40’ını oluşturmakla birlikte, 650 bin kişilik nüfusu olduğu tahmin ediliyor. Operasyona Irak emniyet güçleriyle birlikte, Haşdi Şabi de katılıyor.

Musul operasyonu geçtiğimiz yıl Peşmerge ve Irak güçlerinin katılımıyla 100 bin kişilik bir askeri orduyla başlamıştı.

Âni Misillleme biriminden General Abdullah Yaralah, yaptığı açıklamada operasyonun ilk aşamasında Atbah ve El Lazakiye köylerinin IŞİD'den alındığını söyledi.

IŞİD'e karşı kurulan koalisyonun Amerikalı komutanı Stephen Townsend ise bir yazılı açıklama yaparak, "Dünyadaki her ordu için Musul savaşı çok zor bir savaş" yorumunu yaptı. Birleşmiş

Milletler , kentin içinde sıkışıp kalan yaklaşık 650 bin sivile zarar gelmemesi için uyarılarda bulunurken, siviller için havadan "Evlerinizde kalın" yazılı broşürler atıldı.

17 Ekim 2016'da Musul'u IŞİD'den geri almak içn başlatılan operasyonda Irak ordusu 18 Ocak'da kenti ikiye bölen Dicle nehrinin doğusunun tamamen kontrol altına alındığını duyurmuştu.

Irak ordusu geçen ay Musul'un doğusunda kontrolü sağlamıştı ancak kentin batısı halen IŞİD'in elinde.