Lakdar Brahimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasında, Suriye'deki çatışmanın "benzeri olmayan korkunç bir düzeye" geldiğini söyledi.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Brahimi, Suriye'nin "parça parça" yıkıma uğradığı ve bu gidişatın bölge açısından da ağır sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Brahimi konuşmasını, Halep'teki yeni katliam haberlerinin gündeme gelmesi sonrasında yaptı.

Brahimi, geçen yıl Haziran ayında uluslararası bir konferansta onaylanan barış planına dayanarak Suriye'deki krize çözüm bulmaya çalışıyor.

BM rakamlarına göre, Suriye'de bugüne kadar 60 bin kişinin öldü.

'SURİYE PARÇALANIYOR'

BBC muhabiri Barbara Plett, Brahimi'nin BM'deki konuşmasının, Suriye'deki durumu olduğu gibi ortaya koyan ve Güvenlik Konseyi'ndeki tıkanmaya duyduğu öfkeyi yansıtan bir konuşma olduğunu belirtiyor.

Brahimi, 15 üyeli Güvenlik Konseyi'ndeki kapalı oturumda "Benzeri olmayan korkunç bir düzeye gelindi. Bu trajedinin sonu yok. Herkesin gözü önünde bu ülke parçalanıyor. Sadece uluslararası toplumun, her şeyden önce de Güvenlik Konseyi'nin yardımı dokunabilir" dedi.

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Brahimi, Suriye hükümeti ile muhalefetin Suriye'yi "parça parça" yıkıma götürdüğünü ifade etti.

GÜVENLİK KONSEYİ'NE UYARI

Brahimi, "Bölge çok kötü bir duruma itiliyor. Bu nedenle Güvenlik Konseyi artık 'Hemfikir değiliz, daha uygun bir zaman bekleyelim' diyemez. Bu sorunla şimdi cebelleşmeleri lazım" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye konusunda fikir birliği sağlanamıyor.

ABD, İngiltere, Fransa ve diğer Batılı güçler, Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine yönelik yaptırım tehditleri içeren kararlar çıkarmak istedi. Fakat Rusya ve Çin bu yönlü girişimleri üç kez veto etti. Moskova, Esad'ın görevden ayrılması çağrısına destek vermeyi de reddediyor.

Öte yandan Suriye muhalefeti uzlaşma ve müzakere girişimlerini Beşar Esad’ın gitmesi önkoşuluyla reddediyor ve BM’nin barış girişimlerine destek vermiyor. Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkeler de muhalefeti silahlandırıp savaşa itmekle suçlanıyor.

HALEP'TEKİ KATLİAM

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, kuzey kenti Halep'in Bustan ul-Kasir bölgesinde, elleri arkadan bağlı bir halde ateş edilerek öldürülmüş en az 71 ceset bulunduğunu söylemişti.

Muhalifler, Halep'teki Kuvayk çayında bulunan cesetlerin görüntüsünü içeren bir videoyu YouTube'da paylaşmıştı.

Hükümet ve muhalifler ölümler konusunda karşılıklı suçlamalarda bulundu. Hükümet katliamın yaşandığı bölgenin muhaliflerin denetiminde olduğunu öne sürüyor.

Muhabirler, Halep'teki çatışmalar Temmuz'da başladığından bu yana iki tarafın Bustan ul-Kasir'i ele geçirmeye çalıştığını belirtiyor.