Uruguay hükümeti yeni bir yasayla uyuşturucuyu yasallaştırdı. Önümüzdeki salı gününden itibaren tüm ülkede yürürlüğe girecek kararnameye göre yurttaşlar haftada 10, ayda 40 gram uyuşturucu temin edebilecek.

Dijital parmak izi ile belirlenecek satışlarda kotayı geçmeye çalışan kişilere cezalar verilecek. Özellikle Marijuana üzerinde yoğunlaşması beklenen uyuşturucu satış fiyatlarını ise hükümet belirleyecek. Uyuşturucunun bir gramını bir doların altında satmaya hazırlanan Uruguay hükümeti, ayda 40 gram satın almak isteyen bir kişinin cebinden yaklaşık 37 dolar çıkmış olacağını duyurdu.

Kararnamenin yürürlüğe girerek kanunlaşmasından sonra bir açıklama yapan Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, "Bunu gençlerimizin geleceği için yapıyorum" dedi. Mujica, Güney Amerika’daki uyuşturucu kartellerin gücüne değinerek “ Birileri bu kıtada bir adım atması gerekiyordu, gelen eleştirilerin farkındayım ancak bu sorunu yasallaştırarak mafyaya darbeyi vurup gençlerimizi bu alışkanlıktan kurtarabiliriz” sözlerini etti.