Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Charlie Hebdo saldırılarının ardından İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Fransa’daki Yahudileri İsrail’e davet etmesine tepki gösterdi; ülkesindeki Yahudilere “Sizin yeriniz burası” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Charlie Hebdo saldırıları sırasında Yahudi marketine yapılan saldırıları ardından ülkede yaşayan Yahudi vatandaşları koruyacağına söz verdi.

Holokost katliamı sırasında Auschwitz Yahudi kampının kurtuluşunun 70. yıldönümünde konuşan Hollande, Fransa'daki Yahudilere hitap ederken “Siz Yahudi inançlı Fransız vatandaşısınız. Burası sizin eviniz. Fransa sizin ülkeniz” ifadelerini kullandı.

Hollande’nin Yahudilere ‘eviniz burası’ çağrısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Fransız Yahudileri İsrail’e göç etmeye teşvik etmesine bir tepki olarak değerlendiriliyor.

Paris'te, mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yapılan saldırıda 12 kişi ölmüş, Amedi Coulibaly adlı saldırgan Paris'te bir Yahudi marketinde yaklaşık 20 kişiyi rehin almıştı. Yapılan operasyonlarda üç saldırgan da öldürülmüş, Marketteki dört rehine de hayatını kaybetmişti.

NETENYAHU’DAN GÖÇ ÇAĞRISI

Netanyahu, Charlie Hebdo saldırılarının ardından Paris’te düzenlenen törene katılarak, bakanlardan oluşan özel bir ekibin ‘antisemitizmin korkunç yönüyle karşılaşan Fransa'daki ve diğer Avrupa ülkelerindeki Yahudilerin İsrail'e göçünü artırmayı’ inceleyeceğini söylemişti.

Fransız Yahudileri İsrail’e göç etmeye teşvik eden Netanyahu, "İsrail'e göç etmek isteyen her Yahudi, burada sıcak bir kalp ve açık bir kucakla karşılaşacak. Aynı zamanda sizin de devletiniz olan bu ülkenin sizi de içine almasına yardımcı olacağız" demişti.

2014'TE 26 BİN 500 YAHUDİ GÖÇ ETTİ

Yaşadıkları ülkeleri çeşitli nedenlerle terk ederek İsrail'e göç eden Yahudilerin sayısı 2014'te son 10 yılın rekorunu kırarak, 26 bin 500'e ulaştı. İsrail'e en fazla göç edenlerse Fransız Yahudileri oldu.

İsrail Yahudi Ajansı ile İsrail Göçmen Bakanlığının 2014'ün son gününde yaptıkları yazılı açıklamada,en fazla göçmenin geldiği Fransa'dan, 2015 yılında yine 10 bin civarında yeni Fransız Yahudisinin İsrail'e göç etmesinin beklendiği belirtildi.

Kaynak: Al Jazeera