Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO), Felix Houphouet-Boigny adına düzenlediği barış ödülü bu yıl, "Afrika'da barış ve istikrara yaptığı katkılardan dolayı" Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a verilecek.

Ödül komitesinden yapılan açıklamada, jürinin, 'özellikle Afrika halkıyla yaptığı dayanışma ve Mali'ye yönelik askeri müdahale yüzünden' Hollanda'ın bu yılki ödüle layık görüldüğü bildirildi.

1989 yılında verilmeye başlanan UNESCO Barış Ödülü'nün Hollane'a verilmesi için gerçekleştirilecek töreninin tarihi henüz belirlenmedi.

Sahiplerine 150 bin dolar, altın madalya ve diploma verilen ödül şimdiye Nelson Mandela, Yaser Arafat, Yitzhak Rabin, Şimon Peres, İspanya Kralı Juan Carlos ve ABD eski Başkanı Jimmy Carter'e verilmişti.

FRANSA'NIN MALİ İŞGALİ

Fransa 11 Ocak'ta 'eski sömürgesi' Mali'ye asker çıkartmış ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali'ye yönelik düzenledikleri 'operasyonların' kısa süreceğini söylemiş; Mali müdahalesi için "çok kalmayacağız" yorumunda bulunmuştu. Hollande 2 Şubat'ta yaptığı bir açıklamada ise "Mali'de ne kadar kalmamız grekiyorsa o kadar kalacağız" açıklamasında bulunmuştu. 

Fransa'nın Mali'de 3 bin 500 askeri bulunuyor. Mali işgalinde kaç sivilin öldüğü ise net olarak bilinmiyor. İşgal nedeniyle binlerce kişi ise evlerinden oldu. 

BM DESTEK VERMİŞTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Fransa'nın Mali'ye yönelik müdahalesine, 'Mali'deki anayasal düzenin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisine yardımcı olacağı umudu' taşıdığını dile getirerek destek vermişti.