Hollanda hükümeti 2017 yılındaki anayasa değişikliği referandumu süreciyle başlayarak Türkiyeli siyasilerin ülkede kampanya etkinliklerine engel oluyordu.

Hollanda hükümeti, Erdoğan’ın Türkiye kökenli vatandaşlarına mektup göndermesini “içişlerine müdahale” olarak değerlendirdi.

Hollanda hükümeti 2017 yılındaki anayasa değişikliği referandumu süreciyle başlayarak Türkiyeli siyasilerin ülkede kampanya etkinliklerine engel oluyordu. Mektupla propaganda, Belçika medyasında da “Erdoğan’ın uzun kolu Belçika’ya uzandı” diye yorumlandı.

‘GÜÇLÜ TÜRKİYE’ MEKTUBU

Hollanda’da 243 bin, Belçika’da da 131 bin Türkiyeli seçmen, Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili erken genel seçimi için oy kullanmak amacıyla Cuma günü sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Haziran akşam saat 21:00’e kadar devam edecek oy kullanma işlemi öncesi, Belçika ve Hollanda’daki seçmenlerin adreslerine birer mektup gönderdi. Erdoğan, seçimlerde “yeni bir başlangıcın adımını atacaklarını” belirterek, mektubunda “Güçlü meclis, güçlü hükümet ve güçlü Türkiye” sözü verdi. Cumhurbaşkanı, partisinin seçimlerde kullandığı, “Vakit Türkiye vakti” ve “Vakit birlik vakti” sloganlarıyla Avrupa’daki seçmenlerden destek istedi.

BAKAN: MEKTUP UYGUNSUZ

Hollanda Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Wouter Koolmees, Erdoğan’ın mektuplu propagandasının “uygunsuz” olduğunu söyledi. Bunu ‘Hollanda’nın içişlerine yönelik müdahale’ olarak değerlendiren Bakan Koolmees, “Hollandalı Türklerin geleceği Hollanda’dadır” dedi. Hollandalı bakan, hükümetin bu konuda somut bir adım atıp atmayacağı konusunda açıklama yapmadı.

Hollanda, 2015 yılında Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla Türkiye kökenli seçmenlere mektup gönderilmesi üzerine, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırarak Ankara’yı protesto etmişti. AK Parti’nin seçmen adreslerini elde etmek için gizlilik yasalarını ihlal edip etmediğini inceleme altına alınmıştı