Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Lübnan'ın 4 Kasım'da istifa eden başbakanı Saad el Hariri'nin Suudi Arabistan'da ev hapsinde tutulduğunu öne sürdü.

Suudi Arabistan'ın Lübnan halkı ve Hizbullah'a savaş açtığını savunan ve 'Lübnan siyasetine eşi benzeri görülmemiş bir müdahale' ifadesini kullanan Nasrallah, Riyad'ı halka yeni bir başbakan dayatma kararı almakla suçladı.

Hariri'ye hakaret etmenin tüm Lübnan halkına hakaret etmekle aynı anlama geldiğini savunan Nasrallah, Hariri'ye bir an önce ülkeye dönme çağrısı yaptı.

Öte yandan Nasrallah, Hariri'nin istifasının ardından açıklamada bulunan ilk ülkelerden biri olan İsrail'i de konuşmasına dahil etti. Nasrallah, Suudi Arabistan'ın İsrail'i Lübnan'ı vurması için kışkırttığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Lübnan Başbakanı Saad el Hariri 4 Kasım’da yaptığı televizyon konuşmasıyla istifa ettiğini duyurdu.

Açıklamasında İran ve Hizbullah’ı eleştiren Hariri, "Refik El Hariri'nin (Lübnan'ın 2005 yılında suikaste uğrayan eski başbakanı ve Saad el Hariri'nin babası) öldürülmesinden önceki havayı andıran bir iklimdeyiz. Hayatıma yönelik, gizli kapaklı bir komplonun hazırlandığını hissediyorum" diye konuştu.

Lübnanlı yetkililer, başbakanlıktan istifa eden Hariri'nin Suudi Arabistan'da kendi isteği dışında tutulduğunu öne sürüyor.

Reuters'ın Lübnan hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Cumartesi günü Riyad'da Lübnan başbakanlığı görevinden istifa ettiğini açıklayan Saad Hariri Suudi Arabistan'da kendi rızası dışında tutuluyor.

Reuters'a konuşan üst düzey bir hükümet görevlisi Hariri'nin hala Lübnan'ın başbakanı olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Hariri'yi özgürlüğünü sınırlayarak Riyad'da tutmak Lübnan'ın egemenliğine saldırıdır. Bizim onurumuz Hariri'nin onurudur. Beyrut'a geri dönmesi için (yabancı) devletlerle birlikte çalışacağız."  Aynı yetkili Lübnan'ın dış ve Arap ülkelerinden Hariri'nin serbest bırakılması için Suudi Arabistan'a baskı yapmalarını istemeyi düşündüğünü söyledi.

Diğer taraftan Saad Hariri'nin bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Fransa Büyükelçisi ile görüştüğü bildirildi.

Hariri'nin makamından yapılan açıklamada eski Başbakan'ın son iki günde Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD diplomatlarıyla da görüşmeler yaptığı belirtildi. Riyad'da bir televizyon açıklamasıyla istifasını duyuran Hariri henüz ülkesine dönmedi.