Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan merkezli yayın yapan el Menar televizyonuna konuştu. Şam’a karşı başlatılan küresel savaşın başarısız olduğunu söyleyen Hizbullah lideri, bunda Rusya’nın Şam’ın arkasında sağlam durmasının rol oynadığını söyledi.

Müslümanların Kurban Bayramı’nı kutlayan Nasrallah’ın gündeminde Suriye, Yemen, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Lübnan’daki gelişmeler vardı.

SORUMLU SUUDİ YÖNETİMİDİR

Nasrallah, Suudi Arabistan’da yaşamını yitiren 700’ü aşkın hacı adayı için de baş sağlığı dileğinde bulunurken yaşananlardan Suudi yönetiminin sorumlu olduğunu vurguladı. Nasrallah, faciadan hacıları sorumlu tutmanın olayı basitleştirmek olduğunu, benzeri durumların her yıl ortaya çıktığını ve bunun Suudilerin Hac yönetiminde büyük bir sorun yaşandığının göstergesi olduğunu söyledi.

Nasrallah bu problemle ilgili Hac organizasyonunu İslami İşbirliği Konseyi’nin yapması önerisinde bulundu. Suudi Arabistan’ın Hac sorumluluğunu paylaşmaya yanaşmamaya devam etmesi halinde ise İslam ülkeleri temsilcilerinden oluşturulan bir komitenin kurulabileceğini ve bunun Suudi yönetimiyle birlikte çalışabileceğini ifade etti. Nasrallah, bu yaşananlardan sonra Suudi Arabistan’ın İslam ülkelerinin Hac organizasyonuna katılımını engellemesinin akıl dışı olacağını söyledi. Hizbullah liderinin bir diğer önerisi ise faciada en çok kayıp veren ülkelerin araştırma komitesine dahil olması ve araştırmanın objektifliğini garanti altına alması oldu.

TEHDİTLERİ ORTADAN KALDIRACAK TÜM GÜÇLERİ SELAMLARIZ

Suriye’de artan Rus askeri varlığına dair konuşan Nasrallah, “Suriye ve bölgedeki tehditleri ortadan kaldırmaya yardımcı olacak tüm güçleri selamladıklarını” belirtti.

Şam’a karşı başlatılan küresel savaşın başarısız olduğunu söyleyen Hizbullah lideri “IŞİD’e karşı Amerikan ve Arap ortaklığının başarısızlığına tanıklık ediyoruz ve Avrupalılar da mülteci problemiyle karşı karşıya. Ya savaşı sonlandırarak bu sorunu çözerler ya da mültecileri ülkelerine kabul ederler” dedi.

Nasrallah, Suriye’ye karşı yürütülen 5 yıllık savaşın başarısızlığında 5N+1P ülkelerinin İran’la vardığı nükleer anlaşmanın ve Rusya’nın Şam’ın arkasında sağlam durmasının rol oynadığını söyledi. Nasrallah, “İran, Esad’ın yerine yeni bir başkan bulunmasını önerdiğinde dahi Rusya reddetti” dedi ve İran’ın Suriye’nin “direniş ekseni”nde kalmasını istediğini ancak ülkenin içişlerine karışmadığını belirtti.

Fua ve Kefraya’da cihatçılarla varılan anlaşmaya değinen Nasrallah, bu kasabalarda kuşatma altında bulunan halkı kurtarmak için Zabedani’nin tamamen kurtarılmasını amaçlayan operasyonu durdurduklarını söyledi.

Nasrallah, Hizbullah’ın Suriye’deki varlığına dair “Eğer tarihte geri gitme şansımız olsaydı Suriye’ye daha erken girerdik” diyerek Suriye’deki krizden en çok İsrail’in yararlandığını ve savaşta Suriye’nin zaferinin İsrail’e karşı önemli bir stratejik tehdit olacağını ifade etti. Nasrallah, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bu amaçla geçtiğimiz hafta Rusya’ya gittiğini ve Putin’den Rus silahlarının Hizbullah’ın eline geçmemesi konusunda garanti istediğini söyledi.

YEMEN’DE SİYASİ ÇÖZÜM YOLU

Nasrallah, Yemen’deki gelişmeler konusunda da Ma’rib savaşının Suudilerin yenilgisiyle sonuçlanması halinde ülkedeki savaşa siyasi çözüm yolunun açılabileceğini belirtti.

LÜBNAN’DAKİ GÖSTERİLER

Hizbullah lideri, Lübnan’daki protesto gösterilerine katılmamalarını “Bizim eylemlere müdahalemiz, eylemcilerin amaçlarına ulaşmalarını engelleyebilirdi. Onlara başarı diliyoruz ve kabul edilebilir talepler öne sürmeye çağırıyoruz” dedi. (Evrensel)