Suriye yönetiminin yanında savaşa girerek bölgede Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'ne karşı mücadele veren Lübnanlı örgüt Hizbullah, IŞİD'e karşı yeni savaş alanının Lübnan olacağını düşünüyor.

Al Monitor'da yer alan habere göre, Hizbullah Lübnan'daki iki bölgede savaşın yükselmesini bekliyor. Bunlarda birincisi, yakın zamanda çatışmaların patlak verdiği Bekaa Vadisi'nin kuzeyi. Bu bölge, bir Sünni kasabası olan Ersal'dan Şii kenti olan Baalbek'e kadar uzanıyor. Bu hatta paralel 7 Şii kasabası uzanıyor.

Çatışmaların beklendiği ikinci bölge ise, yıllardır Lübnan'daki Selefi örgütlerin yatağı olan, ülkenin kuzeyindeki Trablusşam. Al Monitor muhabiri, Bekaa Vadisi civarındaki Şii kenti Hermel ile kuzey Lübnan'daki Akkar ve Doniye bölgelerinin, içinde barındırdığı yoksul Sünni cemaati nedeniyle IŞİD için verimli bir yatak olabileceğini iddia etti. IŞİD'in Lübnan'ın kuzeyindeki Sünni bölgelerine dayanarak bir emirlik ilan edebileceği ve özellikle de Akdeniz'e açılan liman kenti Trablusşam'ı, Libya'daki Misrata gibi kullanarak, silah tedarikini sağlayabileceği konuşuluyor.

Hizbullah kaynakları, IŞİD'in Ersal'e yaptığı saldırının "son" değil, Lübnan'daki savaşın başlangıcı olduğunu belirtiyorlar. Bu tahmin, Lübnan ordusu tarafından yakalanan IŞİD'in Ersal emiri Ebu Ahmed Cuma'dan edinilen bilgilerle de doğrulandı.

Hizbullah'in iki yıl kadar önce Baalbek civarında, Suriye sınırına yakın bir bölgede eğitim kampları kurduğu belirtiliyor. Bu kamplara bugüne kadar katılan gençlerin çoğunluğu Şii iken, Irak ve Suriye'de IŞİD'in Hristiyanlara yönelik baskısı, Hristiyan gençlerini de buralara yöneltti. Hristiyan gençlerinin, Suriye'deki Hristiyanlara benzer "Halk Savunma Komiteleri" kurduğu belirtiliyor. Hizbullah kaynakları, bu komitelerle, Hizbullah'ın Lübnan için kurduğu silahlı kanadı "Lübnan Direniş Tugayları" (İsrail karşıtı "Direniş"ten farklı) arasında yüksek seviyede koordinasyon olduğunu vurguluyorlar.

Komitelerde yer alan bir Hristiyan, Musul'da yaşananların Doğu Hristiyanları için bir mesaj olduğunu, dünyanın onları korumayacağının ve var olmak için kendi kendilerini savunmalarının gerekliliğinin ortaya çıktığını söyledi. (Sol Portal)