Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de, öğrenci liderlerinden Kanhaiya Kumar’ın tutuklanmasına yönelik tepkiler sürüyor. Sokaklara çıkan öğrencilere, hükümet yanlısı gruplar saldırdı.

Kumar’ın 18 Şubat’ta görülecek davasına çağrı yapmak isteyen öğrenciler, kampüste eylem yaptı. Milliyetçi BJP üyeleri, öğrenciler saldırdı.

Pazar günü, 40 ayrı kentten gelen binlerce öğrenci, Kumar’ın serbest bırakılması için başkent Yeni Delhi’de yürüyüş düzenlenmişti.

Hindistanlı öğrenciler, Başbakan Narendra Modi ve BJP’nin Hindistan’da basın ve ifade özgürlüğünü sınırladığına da dikkat çekti.

Hindistan İçişler Bakanı Rajnath Singh, Kumar’ın tutuklanmasının ardından “Hükümete karşı olan veya ulusal birliği tehlikeye sokan herkesi cezalandıracağız” şeklinde açıklama yaptı. Eğitim Bakanı Smriti Irani, “Vatanımıza yapılan hakaret edenleri cezalandırırız” diyerek, saldırı ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını savundu.

Hindistan’da ifade özgürlüğün sınırlandırmasına aydın ve yazarlardan tepki var. Dünyaca ünlü yazar Arundhati Roy’un ardından, aydın Pratap Banu Mehta’da günlük gazete Indian Express’e yazdığı yazıda, “Milliyetçi olmamak suç olamaz- Hükümet’in özgürlüğü sınırlandırması şuan Hindistan için en büyük tehlikedir” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: ETHA)