Koronavirüs salgınının kontrolden çıktığı Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'te, geçtiğimiz ay düzenlenen yerel seçimlerde görevlendirilen 700'ü öğretmen 2 bin memurun Covid-19 nedeniyle öldüğü kaydedildi. Halk sağlığı uzmanları, seçimlerin vaka ve ölü sayılarını artırdığına işaret etti. Uzmanlar daha önce birçok kez seçim çalışmalarına izin veren Narendra Modi hükümetini eleştirmiş, bazı kuruluşlar seçimlerin ertelenmesi için çağrıda bulunmuştu.

Uttar Pradeş İlkokul Öğretmenleri Sendikası'nın Genel Sekreteri Suresh Yadav, artan vakalar nedeniyle seçimlerin ertelenmesi için yerel yönetimlere dilekçe verdiklerini belirtti. Yadav, "Öğretmenler, seçim görevinin işlerinin bir parçası olduğunu biliyor. Yine de bu sefer, nisan ayından bu yana yükselişte olan vakalar nedeniyle birçoğu gergindi" dedi. Sendikalar, seçim görevlileri ve aileleri, bu süreçte çalışanların güvenliği için yeterli önlemin alınmadığını söyledi.

TEST YAPTIRAMADAN ÖLDÜ

Wall Street Journal’in haberinde, küçük ve kalabalık odalarda sandık görevlilerine eğitim verildiği kaydedildi. Bu kişiler arasında yer alan Arunoday Prakash Mishra isimli öğretmenin, eğitimlerden kısa süre sonra Covid-19 semptomlarıyla hastaneye gittiği ancak hastanede yer bulamayan dört çocuk babası öğretmenin test bile yaptıramadan öldüğü belirtildi.

45 yaşındaki ilkokul öğretmeni Adesh Kumar Singh, sandık görevlilerinin kamyonlarla seçim merkezlerine götürüldüğünü söyledi. "Covid-19 tedbirleri neredeyse hiçbir işe yaramadı" diyen Singh, "Berbat bir yönetim vardı. Maske, mesafe, temizlik yoktu" ifadelerini kullandı.

PARA YARDIMI İÇİN POZİTİF TEST ŞARTI 

Hükümet sözcüsü Shishir Singh, Covid-19 nedeniyle öldüğü tespit edilen seçim görevlilerinin ailelerine para yardımı yapılacağını duyurdu. Aileler, doluluk oranı nedeniyle birçok insanın hastanelere kabul edilmediği ve test yaptıramadığı eyalette para yardımı için korona virüsü testinin şart koşulduğunu aktardı.