Myanmar'dan kaçan ama hiçbir ülke kabul etmediği için yaklaşık bir haftadır Tayland yakınındaki Andaman Denizi’nin ortasında yaşam mücadelesi veren 350 Arakanlı Müslüman için zaman giderek daralıyor. BBC’nin verdiği son rakamlara göre gemide 10 kişi açlıktan öldü.

Tayland’ın güney kıyısı açıklarındaki balıkçı teknesinin yanından geçen BBC Muhabiri Jonathan Head tanık olduklarını şöyle anlattı: “İnsanlar bizden yiyecek ve su dilendi. Teknede birçok kadın ve çocuk da var. Bazılarının şişelerden kendi idrarlarını içtiğini gördük.”

AMİRAL BÖYLE SAVUNDU: 'BİZ ARKALARINDAN İTMEDİK'!

Tayland Ordusundan Tümgeneral Puttichat Akhachan, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Ülkeye girmelerine izin vermedik ama insan hakları yükümlülüklerine göre onlara su ve yiyecek verdik” dedi. Amiral Somchai NaBangchang, mültecilerin “Tayland değil Malezya ya da Endonezya’ya gitmek istediklerini, bu nedenle onları almadıklarını” öne sürdü. Amiral, “Tekneyi arkasından ittirmiş değiliz” dedi.

FACİAYI BALIKÇILAR ENGELLEDİ

350 göçmenin hayatta kalma mücadelesi sürerken Endonezyalı balıkçılar başka bir faciayı son anda engelledi. Göçmen kaçakçıları tarafından terk edildikten sonra günlerdir denizde sürüklenen 600’den fazla Birmanyalı ve Bangladeşli göçmeni Endonezyalı balıkçılar kurtardı. Uluslararası Göç Örgütü, bölgedeki teknelerde yaklaşık 8 bin kaçak göçmenin mahsur kaldığına inanıldığını açıklamıştı. (Evrensel)