Ş. Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre

İsviçre’nin başkenti Bern'de dün (22 Ağustos 2014) IŞİD'e karşı ortak eylem gerçekleştirildi.

Ortadoğu kökenli göçmenler, Kürtler, Asuriler, Ezidiler, Türkler ve İsviçreliler'den oluşan yaklaşık 300 kişilik bir topluluk IŞİD'in katliamlarına karşı biraraya geldi. Tehdit altındaki insanlarla dayanışmak, canice şiddeti protesto etmek ve barış adına dua etmek için birlik çağrısı yaptılar.

Kültürler Arası Diyalog ve Dinler Evi, Bern Kürt Merkezi, Kürt Kadın Hareketi Uluslararası Temsilciliği, İsviçre Ezidi Cemaati, Partiya Yekitiya Demokrat-PYD, Bern-Jura-Solothurn Reformist Kilisesi gibi pek çok organizasyon ve kurumun ortak olarak düzenlediği miting Bern’in işlek bölgelerinden biri olan Casinoplatz'da başladı.

“HİÇBİR MÜSLÜMAN ÜLKE KINAMIYOR”

Avrupa’da yaşayan Ezidiler adına söz alan bir konuşmacı Ezidiler’in yüzyıllardır bölgede müslümanlarla barış içinde yaşadığına vurgu yaparak “Şimdi ise bir yandan katlediliyor, bir yandan da müslümanlaştırılmaya çalışılıyorlar. Ezidiler bu vahşetle başbaşa bırakıldılar. Hiçbir müslüman ülke bu yaşananları kınamıyor“ dedi.

Kürt Kadın Hareketi Uluslararası Temsilciliği adına konuşan Arzu Güngör IŞİD’in asıl olarak Kürt mücadelesi ve Rojava devrimini yok etmek üzere koşullandırıldığını, Rojava’yı yenemeyeceklerini fark edince Şengal’e yönelip Ezidiler’e, daha sonra da Kakailer’e saldırdıklarını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “IŞİD’in asıl hedefi kadınlardır. Çünkü onlar bu devrimin öncüsünün kadınlar olduğunu çok iyi biliyorlar. 2000 Ezidi kadın IŞİD tarafından pazarlarda satışa sunuldu, yüzlercesi öldürüldü. Bütün kadınlarımız bu yaşananları komşusuna, arkadaşlarına, tanıdığı herkese anlatmalı ve bu şekilde duyarlılığı, direnme kararlılığını ve dayanışmayı  büyütmelidir.”

“IŞİD’E KARŞI ORTAK MÜCADELEYE DAVET EDİYORUZ”

Daha sonra sözü PYD adına Hesan Resul aldı. IŞİD’in iki yıldan beri Rojava halkına saldırdığının altını çizen Resul sözlerini şöyle sürdürdü: “Halkımızı yok etmeye çalışıyorlar. Buradan özellikle Ortadoğu halklarına sesleniyorum. IŞİD kesinlikle islamı savunan bir örgüt değildir. Bütünüyle Kürt halkını ve onun yarattığı mücadeleyi yok etmeye yönelik kurulmuş bir yapıdır. Şengal’de yapılan katliamda halkımız, Rojavalı savaşçılar binlerce Ezidi’nin yardımına koştular ve güvenli bir koridor oluşturarak daha fazla insanın katledilmesini engellediler. Bu halkların dayanışması için bir örnek olmalıdır. Buradan tüm Ortadoğu halklarını IŞİD’e karşı birliğe ve ortak mücadeleye davet ediyoruz.“

BARIŞ İÇİN DUA

Konuşmalardan sonra kitle toplu olarak Heiliggeistkirche’ye doğru yola çıktı. Değişik milliyet ve inanç guruplarına mensup birçok insan saat 19:00’da bu kilisede birarada barış için dua ettiler.