Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyonu sırasında katledilen Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef adına İtalya’da 2 ödül verildi.

Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’e, İtalya’da Capoa Belediyesi’nin her yıl verdiği “Margerita Troli Ödülü” verildi. Ödül, faşizme karşı partizan savaşlarında yer alan Troli anısına her yıl “Kadınlar için bir kadın” başlığı altında veriliyor.

Ödülün tanıtımı için yayınlanan broşürde Xelef için “Tüm yaşamı boyunca halklar ve inançlar arasındaki birlik için mücadele eden bir kadın aktivist” ifadeleri kullanıldı. 25 Kasım’da düzenlenen törende Hevrin’e verilen ödülü avukat Hazal Koyuncuer aldı.

Xelef, ayrıca “Sivillerin Hakları ve Özgürlüğü İtalya Koalisyonu”nun (Coalizione İtaliana İtaliana per la Liberta e i Diritti çivili-CİLD) 2019 yılı ödüllerinde “Genç aktivist” başlıklı ödüle de layık görüldü.

30 Kasım Cumartesi günü yapılan törende Xelef adına ödülü Kürt kadın hareketi aktivisti Zilan Diyar aldı. Xelef’in bu ödüle layık görülmesinin katliamın üstünü örtmek isteyen güçlere net bir mesaj olduğunu söyleyen Diyar, “Bu ödül yeni bir toplumsal sistemi inşa etmeye çalışan biz Kürt kadınlarını mücadelesinde cesaretlendiriyor” dedi.

Xelef, Türkiye’ye bağlı gruplar tarafından 12 Ekim’de katledilmişti. Xelef’in katledilmesi uluslararası alanda da yoğun tepkilere yol açmıştı.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Bu tepkilerin bir devamı olarak İtalya’da ünlü La Rebuplica gazetesinde bir imza kampanyasının ilanı yayınlandı. Kampanyanın çağrıcıları arasında eski bakan, sendikacı, gazeteci, milletvekili, aktivist ve belediye başkanlarının bulunduğu 100 kadın yer alıyor. İmza kampanyasını ülke geneline yaymak için 16 Aralık’ta Trento’da bir toplantı yapılacak. Toplanan imzalar, uluslararası ve ulusal mahkemelere sunularak savaş suçunu işleyenlerin ve yönlendirilenlerin yargılanması istenecek.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı