Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseryası (UNHCR), her gün 5 bin dolayında Suriyelinin kriz ve çatışmalardan dolayı ülkeyi terk ettiğini bildirdi.

Cenevre'de bir açıklama yapan UNHCR sözcüsü Adrian Edwards,  787 bin dolayında Suriyelinin kendileri tarafından "mülteci" olarak kayda geçirildiğini söylerken, özellikle Aralık ayından bu yana çok güçlü bir artış yaşandığını kaydetti. Aralık 2012'de mülteci sayısı 515 bin olarak açıklanmıştı.

Her gün ortalama 5 bin dolayında Suriyelinin ülkeyi terk ettiğini belirten sözcü, mültecilerin kayıt işleminin de zaman aldığını sözlerine ekledi.  Sözcü, "Daha önce günlük kayıt talepleri bir kaç yüz kişiyle sınırlı iken, bugün binlerce kişi başvuruyor" dedi.

UNHCR'nin krizin derinleşmesi nedeniyle Ocak ayında kayıt kapasitesini ve mali yardımları arttırdığı bildirildi.  Edwards, "Önemli ek çabalar gösteriyoruz. Kayıt merkezlerinin sayısı arttı ve mülteci olarak kayıt olamayan Suriyelilere de yardımları ulaştırıyoruz" diye belirtti.

BM, Aralık ayında yaptığı bir açıklamada, Haziran ayına kadar Suriye'ye komşu dört ülkeye sığınan mülteci sayısının 1,1 milyona ulaşmasını beklediklerini söylemişti.

Dünya Gıda Programı (PAM), Mısır'daki mültecilere yönelik bir destek programı başlattıklarını açıkladı. İlk etapta Nil Deltası'nın kuzeyindeki Damietta kentinde 1100 mültecinin günlük olarak beslenme yardımı alacağı bildirildi.

UNHCR'ye göre Mısır'da 15 bini aşkın Suriyeli mülteci bulunuyor. Gayrı resim olarak ise PAM, Mart 2011'deki başlayan çatışmalardan bu yana 150 bin Suriyelinin Mısır'a kaçtığını belirtiyor.