Haşdi Şabi, büyük bileşenlerinden Asayib Ehli Hak lideri Kays Gazali, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a açıklamalarına Twitter’dan yanıt verdi.

“ABD'li askerler şimdiden çekilme hazırlıklarına başlasın” ifadelerini kullanan Kays Gazali Tillerson’a, “Askerleriniz, IŞİD'e karşı savaş bittikten hemen sonra gecikmeden çekilmek için şimdiden hazırlıklara başlamalı” şeklinde yanıt verdi.

Tillerson, Suudi Arabistan’dayken yaptığı açıklamada, Haşdi Şabi güçlerinin Irak’ı terk etmesi gerektiğini söylemişti.

Öte yandan Bedir Tugayları Komutanı Hadi Amiri, Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin, “yaptığı sorumsuzca açıklamalardan” dolayı Rex Tillerson ile bir araya gelmemesi çağrısında bulunmuştu.

Şii Kanun Devleti Bloku yetkililerinden Muhammed Sehyud ise, Tillerson'ın ziyaretini olumlu karşılamadıklarını ifade ederek, “Onlar (ABD - İsrail) Haşdi Şabi'yi karalamaya çalışıyor. Çünkü vatanı bölme girişiminde başarılı olamadılar” diye konuştu.

Irak hükümetine çağrıda bulunan Sehyud, belirleyici meselelerde Amerika veya uluslararası müdahalelerin reddedilmesi için “cesurca” davranılması gerektiğini savundu.

NE OLMUŞTU?

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Suudi Arabistan ziyareti sırasında, IŞİD'le mücadelenin sona yaklaşmakta olduğunu ve artık tüm yabancı savaşların ülkeyi terk etmeleri gerektiğini söyledi.

isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey ABD yetkilisi, Tillersın'ın, Haşdi Şabi içinde yer alan Iraklı Şii milislerin ya Irak ordusuna katılmalarını ya da silahlarını bırakmalarını istediğini belirtti.

Irak yönetimi ise Rex Tillerson'ın Bağdat ziyareti sırasında yaptığı açıklamayla ABD Dışişleri Bakanı'na tepki gösterdi.

Irak Başbakanı İbadi, milislerin İran'ın temsilcileri değil Iraklı olduklarını söyledi.

Irak Başbakanlık ofisinde yapılan açıklamada, 'bu güçlerin cesaretlendirilmeleri çünkü onların ülkenin ve bölgenin geleceği olduğu' belirtildi.

Açıklamada, "Savaşçılar İslam Devleti grubunu yenmek için ülkelerini korudular ve hayatlarını feda ettiler" ifadesi yer aldı.

Büyük bir bölümü Şii milis güçlerinden oluşan Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri) IŞİD'in Irak'ta 2014 yazında giriştiği saldırıların ardından kurulmuştu.

Bu güçler IŞİD'e yönelik operasyonda Irak ordusunun yanında yer almıştı.

Bazı insan hakları ihlali suçlamalarına da maruz kalan Haşdi Şabi, son olarak Kerkük operasyonunda da yer aldı.

(Kaynak: Rudaw)