Almanya’nın Hamburg kentinde Cumartesi günü yaklaşık 15 bin kişi mültecilerin oturum hakkı için ve eyalet hükümetinin göçmen politikasına karşı yürüdü.

Otonomcu, hristyian, sanatçı, sendikacı ve öğrenciler gibi çok geniş kesimlerin katıldığı yürüyüşte Hamburg Sol Parti Milletvekilleri Cansu Özdemir, Christiane Schneider ve Mehmet Yıldız da yer aldı.

Yürüyüşün ön sıralarında “Savaş, göç, haksızlık - yeter artık! Kalmak için buradayız” yazılı pankartı taşıyan "Hamburg’daki Lampedusa" isimli Batı Afrikalı göçmen grubu aylardır Hamburg’un gündeminden düşmüyor.

Bu yılın Mart ayında İtalya’nın Lampedusa adası üzerinden Hamburg’a gelen 300 kişilik mülteci grubu NATO güçleri tarafından bombalanan Libya’dan göç etmek zorunda kalmıştı.

İki yıl boyunca AB’nin sağladığı bir proje kapsamında kötü koşullarda İtalya’da kalan Batı Afrikalılara projenin süresi bitince gayri resmi bir şekilde Almanya’ya gitme dayatılmıştı. Hamburg’da savaş mağduru bir grup olarak haklarını elde etmek için Hamburgluların desteğini de alarak başlattıkları mücadele kısa sürede yayılırken polisin üç hafta önce uygulamaya koyduğu ırkçı kimlik kontrolleri ve gözaltılar her gün kentin birçok yerinde protesto edilmişti.

Özellikle St. Pauli ve St. Georg semtlerinde siyah olan herkesi kimlik kontrolünden geçiren polisin ırkçı uygulamalarına karşı birçok kesim çeşitli yöntemler kullanarak tavır göstermesi Hamburg eyalet hükümetini geri adım atmak zorunda bıraktı. (ANF)