Mısır'da sivil yönetim talebiyle gösteri yapan protestocular ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar aralıksız devam ediyor. Olaylarda gerçek mermilerin kullanıldığı belirlendi

 

Mısır medyasında yer alan haberlere göre, Cumartesi gününden beri çıkan çatışmalarda ölenlerin sayısı 35’e yükselirken, El Ahram gazetesi, sadece Sağlık Bakanlığına bağlı Zenhum morgunda göstericilere ait 33 ceset bulunduğunu yazdı.

 

El Düstur ve Şerok gazeteleri ise ülke genelinde ölenlerin sayısının 35’e yükseldiğini, yaralı sayısının ise 2000’i geçtiğini ileri sürdü.

 

Kahire Üniversitesinde toplanan 4 bin kadar öğrencinin, göstericilere destek vermek için Tahrir Meydanı’na hareket ettiği bildirildi.

 

Kahire’nin 120 kilometre güneyindeki Beni Suef kentinde de protestocuların güvenlik kuvvetleri ile çatışmaya başladıkları kaydedildi. Mısır’dan yayın yapan özel On televizyonu, Beni Suef’te 5 bin kadar göstericinin karakollara saldırdığını öne sürdü.

 

GERÇEK MERMİLER KULLANILDI

 

Mısır Başsavcılığı, olaylarda ölen 13 kişinin cesedinde yapılan otopside bazı protestocuların gerçek mermiyle öldürüldüğünü tespit etti. Mısır medyasında yer alan haberlere göre Başsavcılık, çatışmalarda ölen 4 sivilin gerçek mermiyle yaşamını yitirdiğini belirledi.

 

İsmailiye kenti sakinleri, göstericilerin, kent merkezindeki karakolların bazılarını ateşe verdiğini, bazı karakollara saldırı düzenlediğini söylediler.

 

Süveyş kentinde yaşayan Muhammed Şahin isimli bir Mısırlı, kent merkezinden dumanlar yükseldiğini ve yoğun şekilde silah sesleri duyduklarını ifade etti.

 

Ülkenin ikinci büyük kenti İskenderiye’de ise çatışmaların yayılarak devam ettiği kaydedildi. Yarı resmi El Ahram gazetesi, İskenderiye kentinde güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik müdahalesi sonucunda yaralananların sayısının 1000’e ulaştığını duyurdu.

 

İskenderiye Üniversitesinde toplanan 3 bine yakın gencin ise kent merkezinde bulunan Mısır Ordusu Kuzey Bölge Komutanlığına doğru hareket ettiği bildirildi.

 

Sina yarımadasındaki El Ariş ilinde de güvenlik kuvvetlerinin göstericiler ile çatıştığı bölgeden gelen haberler arasında. Bölgede yaşayan ve çoğunluğunu Bedevi aşiretlerinin oluşturduğu protestocular, başkentteki muhalif gösterilere destek veriyor.

 

Mısır’daki bazı medya organları Sina’da bulunan İslami Cemaat mensuplarının da protestoculara katıldığını öne sürdüler.

 

Görgü tanıkları, İsrail’in izni ile Sina’ya terörle mücadele kapsamında yerleştirilen Mısır ordusuna bağlı birliklerin, çatışmalar nedeniyle kent merkezine yerleşerek polise destek verdiklerini ileri sürdü.