SERDAR EROĞLU –ANF / KÖLN - Almanya'nın kuzeyindeki Kühlungsborn kasabasında bugünlerde polisle kasaba halkı arasında ilginç bir köşe kapmaca yaşanıyor. Kasaba halkı 13 yıldan bu yana Kühlungsborn'da yaşayan iki çocuklu bir Ermeni ailesinin sınırdışı edilmesine izin vermiyor. Her gün bir başka evde misafir edilen ailenin nerede olduğunu bütün kasaba bilmesine rağmen polise bu konuda tek bir bilgi gitmiş değil.

13 yıl önce bu kasabaya gelen Artur Baveyan ve eşi Kristine Alman makanlarına iltica başvurusunda bulundu. Bu süreçte iki çocuk sahibi olan çift kasabaya kısa sürede adapte olup çok sayıda dost edindi. Şimdi 12 yaşında olan Geworg ve 9 yaşındaki Anne okullarında başarılı öğrenciler olarak sivrildi. Anne Kristine Baveyan yardımseverliği ile tüm kasaba halkının gönlünü fethederken Artur Baveyan ise kurduğu küçük kebap dükkanıyla ailesini geçindirdi.

Bütün bu olumlu tabloya ve ailenin ülkeye entegre olmasına rağmen Şubat ayında Almanya Baveyan ailesinin iltica başvurusunu reddetti. Geçtiğimiz günlerde aileye bir sınırdışı kağıdı gönderildi. Alman makanlarının aldığı karara göre ailenin bugün Ermenistan'a kalkacak uçakta olması gerekiyor.

Ancak Alman polisi son 10 gündür Baveyan ailesine hiçbir şekilde ulaşamıyor. Baveyanların nerede kaldığını Kühlungsborn'daki herkes biliyor. Her akşam bir ailede misafir edildikleri söyleniyor. Ama polise bu konuda tek bir ihbar bile yapılmış değil.

Küçük bir sahil kasabası olan Kühlungsborn'da Baveyanların kebap dükkanı önünde toplanan yüzlerce kişi Baveyanların sınırdışı kararının geri alınması için gösteri bile yaptı. Gösteriye takımlarının forvetinde oynayan Geowrg'u kaybetmek istemeyen FSV Kühlungsborn takımının tüm futbolcuları ve antrenörü de katıldı.

Ailenin yakın dostu ve gösterinin öncülerinden biri olan Robrahn Joachim, ailenin çocukları için gösteri düzenlediklerini söyleyerek “Eğer sınırdışı edilirlerse bu çocuklar gittikleri ülkede yabancı olacaklar. Siz hiç kimseye geçen 13 yılınızı valizinize koyun ve çekin gidin diyemezsiniz” şeklinde konuştu.

Baveyanların giderken yanlarına sadece 12 kiloluk bagaj alma hakları var. Aile bu sınırı aşan her şeylerini geride bırakmak zorunda.

Mecklenburg-Vorpommern'in İçişleri Bakanı Lorenz Caffier ailenin çocukları için son derece üzgün olduğunu ve iltica komisyonu tarafından verilen karara boyun eğmeyeceğini söyledi.

Baveyanları ümitlendiren bir başka açıklama da eyaletin başbakanı Ervin Selle'den geldi. Selle, Baveyanların iltica başvurularının komisyonun gündemine bir kez daha alınarak yeni bir karar vereceklerini açıkladı.

Adını açıklamayan ailenin yakın bir dostu Baveyanların son derece kötü bir durumda olduğunu ve her siren sesi duyduğunda çocukların irkildiğini söyledi. Söz konusu kişi ayrıca anne Baveyan'ın psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Olumlu gelişmelere rağmen Baveyanlar şu anda saklanmaya ya da başka bir deyişle Kühlungsborn kasabası Baveyanları saklamaya devam ediyor. Bu köşe kapmacanın sonunun ne olacağı Alman kamuoyunda şu anda büyük merak konusu.