28 kişinin öldüğü saldırıda yönetim ve muhalifler birbirini suçluyordu...

 

Suriye’de bugüne kadar büyük çoğunluğu Devlet Başkanı Beşar Esad’ın arkasında duran sanayi ve ticaret kenti Halep’te dün çifte intihar saldırısı düzenlendi. Suriye devlet televizyonuna göre araba ile gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı sonucu asker ve sivil olmak üzere 28 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. Sabah saatlerinde düzenlenen saldırıların ilki askeri istihbarat binasını, diğeri de polis teşkilatına bağlı bir birliğin binasını hedef aldı.

 

Yollara saçılan parçalanmış cesetleri, ağır hasar alan binaları ekrana yansıtan devlet televizyonu, saldırıdan ‘teröristleri’ sorumlu tuttu. Muhalif gruplar ise taraf değiştiren askerlerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu’nun sivilleri hedef almadığını belirterek saldırıyı rejim güçlerinin gerçekleştirdiğini söylediler.  Suriye’nin en büyük ikinci kenti Halep’te bugüne kadar yönetim karşıtı ciddi gösteriler yaşanmadı.

 

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU ÜSTLENDİ

28 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının sorumluluğunu Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu üstlendi.

 

France 24 televizyonu, Suriye ordusundan ayrılan Albay Arif Hammud’un Halep’te gerçekleştirilen iki bombalı saldırıyı Türkiye’ye sığınan Albay Riyad Esed liderliğindeki Özgür Suriye Ordusu adına üstlendiğini açıkladığını bildirdi.

 

Arif Hammud, saldırının daha önce o binalarda çalışan Suriye Ordusundan ayrılmış askerlerin yardımıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

 

Halep’teki iki ayrı askeri binaya yapılan bombalı saldırılarda 28 kişinin öldüğü 200’ü aşkın kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

 

BM'DE YENİ SURİYE GİRİŞİMİ

Suudi Arabistan, tüm taraflara şiddete son verme ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a görevi bırakma çağrısı yapan bir karar taslağı hazırladı.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin tarafından veto edilen karara benzeyen yeni taslak, buna ilave olarak Suriye için özel bir Birleşmiş Milletler elçisi tayin edilmesini öngörüyor.

 

Pazartesi günü Suriye gündemiyle toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, örgütün İnsan Hakları'ndan sorumlu en üst düzey yetkilisi Navi Pillay bir konuşma yapacak. Ancak Genel Kurul'da hemen bir oylama yapılması beklenmiyor.

 

Genel Kurul üyeleri karar tasarılarını veto hakkına sahip değil. Ancak alınacak kararların, Güvenlik Konseyi kararlarının aksine yasal bir bağlayıcılığı da bulunmuyor.

 

Suudi Arabistan tarafından hazırlanan taslak karar, geçen ay Arap Birliği tarafından hazırlanan ve Beşar Esad'ın görevi bırakması, bir ulusal birlik hükümeti kurulması ve şiddetin sona ermesi çağrısında bulunan barış planını tam olarak destekliyor.

 

Taslak karar, insan hakları suçları işleyenlerden hesap sorulması gerektiğini vurgulamakla beraber, özel olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden söz etmiyor.

 

Bu arada Suriye hükümetinin de Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği nezdinde girişimleri var.

 

Bu iki örgüte gönderilen bir mektupta, hükümetin bir terör dalgasının hedefi olduğu belirtiliyor ve bazı bölge ülkeleri bu saldırıları desteklemek ve malî destek sağlamakla suçlanıyor.

 

Halep'teki bombalı saldırıların ardından Suriye İçişleri Bakanlığı, bu tür eylemlerin, hükümetin kanunu tesis etme kararlılığını değiştiremeyeceği vurgulandı.