Suriye'nin en büyük kenti Halep'te dört yıldır devam eden çatışmaları bitirecek olan tahliye anlaşması kapsamında ilan edilen ateşkes bozuldu.

Haber ajansları, Suriye ordusu ve hükümet yanlısı gruplar ile silahlı muhalif gruplar arasında çatışmaların yeniden başladığını duyurdu.

Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun Doğu Halep'e yönelik hava operasyonlarını yeniden başlattığını bildirdi.
 
Gözlemevi Direktörü Rami Abdurrahman Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "çok şiddetli" çatışmaların yaşandığını ifade ederek, "Her şey [ateşkes] sona ermiş gibi görünüyor" dedi.
 
Suriye Devlet Televizyonu da muhalif grupların top atışı ve füze saldırısı sonucunda hükümetin kontrolü altındaki Batı Halep'te en az yedi sivilin yaşamını yitirdiğini belirtti.
 
TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLUYOR
 
Rusya, "teröristler tarafından düzenlenen bir saldırının savuşturulmasının ardından" hükümet güçlerinin operasyonlarına yeniden başladığını öne sürdü.
 
Silahlı muhalif gruplar ise ilk saldırının Suriye ordusu tarafından yapıldığını belirtirken, çatışmaları İran destekli Şii milislerin başlattığını öne süren gruplar da var.
 
Halep operasyonunda Suriye ordusuna destek veren Hizbullah'a bağlı medya kuruluşları, kentin doğusundan ayrılmak isteyen 15 bin kişi olduğunu ve bunların 4 bin kadarının da savaşçı olduğunu söyledi.
 
Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saat içerisinde Doğu Halep'ten 6 bin sivilin ve 366 savaşçının ayrıldığını söyledi. Bu ayrılmaların, dün varılan tahliye anlaşmasından bağımsız olduğu tahmin ediliyor.

ESAD'IN EN BÜYÜK ASKERİ ZAFERİ

Halep'in doğusundaki geri kalan muhalif grupların çekilmesiyle, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iç savaşın başlamasından bu yana muharabe alanında en büyük zaferini elde edecek.

Türkiye sınırına yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Halep, 2011 yılında Esad'a yönelik protestoların başlangıcında yaşanan karışıklıktan fazla etkilenmemişti.

Ancak Temmuz 2012'de o dönemde artık silahlı bir yapıya dönüşen muhalif gruplar, kenti almak için büyük bir operasyon başlatmış ancak Halep'in
tamamını almaya yetecek güçleri olmadığından kentin yalnızca doğusunu ele geçirebilmişlerdi.

Bu tarihten bu yana Halep batısı Suriye hükümetinin, doğusu ise silahlı muhalif grupların elinde olmak üzere kabaca ikiye bölünmüş durumdaydı.

(Kaynak: BBC)