Protestocuların çoğu “gümüş” rengi saçlı, 50 yaş üzeri kişiler...

Gürcistan’da “Gül Devrimi” ile 2004 yılında iktidara gelen Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili’ye karşı bu kez “Gümüş Devrimi” başladı. Saakaşvili’nin yolsuzluk yaptığını ve ülkeyi iyi yönetemediğini söyleyerek meydanlara dökülen halkın büyük bölümünün saçları beyazlamış, 50 yaş üzeri kişiler olması nedeniyle “Gümüş Devrim” olarak anılan hareket geçen hafta cumartesi günü başladıktan sonra önceki gece sert bir şekilde dağıtıldı. Polis, Tiflis’te meclis binasının önünde beş gün boyunca aralıksız nöbet tutan binlerce kişiye, cop, gözyaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti. Olaylarda en az iki kişi öldü, 28 kişi hastanelik oldu.

Gözaltına alındıktan sonra bırakılan Interfax haber ajansı muhabiri Malkaz Chkdua, “Gözaltına alınanlara ne olacağını bilmiyorum. Şu an sorgulanıyorlar. Ancak birçoğu kanlar içinde hatta bacakları kırık olduğu için yürüyemiyorlar” dedi.

‘Yabancı güçlerin işi’
Ülkenin Maestro televizyonuna konuşan Nino Burjanadze, hükümetin göstericilere tavrının “bir cezalandırma operasyonu” olduğunu dile getirdi. Gürcistan devlet televizyonuna konuşan Saakaşvili, “Bu provokasyonlar ülke dışından planlanıyor. Düşman tarafından yapılacak herhangi bir provokasyona karşı uyanık olmalıyız. Bağımsızlık gününü kutlayan ülkede sıkıntı yaratmak ve sabotaj düzenlemek için Gürcistan dışında bir senaryo yazılıyor” dedi. Göstericiler, Saakaşvili’nin istifasını, düşük emeklilik maaşları ve artan gıda fiyatları nedeniyle istiyor. Muhalifler ayrıca Saakaşvili’nin yolsuzluğu körüklediğini söylüyor.

Meydanlardaki kalabalıkların dağıtılmasının ardından Tiflis’te dün Gürcistan’ın bağımsızlık günü kutlamaları yapıldı. Askeri geçide Mikhail Saakaşvili (altta) de katıldı.