Türkiyeliler ve Gürcüstanlılar artık Sarp Sınır Kapısı'ndan sadece kimlik göstererek geçebilecek.

 

 

 

Komşuları başta olmak üzere 56 ülkeyle vizeleri kaldıran Türkiye şimdi de pasaportları kaldırdı.

Bu kapsamda ilk adım Güney Kafkasya'da atılıyor ve Gürcistan'la pasaportsuz geçiş başladı.

Türkiye'den Gürcistan'a, Gürcistan'dan Türkiye'ye gidiş gelişler pasaport yerine artık sadece nüfus cüzdanıyla yapılacak.

Gürcistan’ın Sarpi Sınır Kapısı'nda modernizasyonun tamamlanması sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili, Başbakan Nika Gilauri ve iki ülke bakanları bugün bir araya geldi. Sarp Gümrük İdaresi'nin açılmasıyla iki ülke arasındaki pasaportsuz geçişler resmen başladı.

ERDOĞAN: TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLARI AŞTI
Sarp Sınır Kapısı'nın Gürcistan tarafındaki tesisleri Sarpi'nin açılış törenine katılan Başbakan Tayyip Erdoğan şunları söyledi: "2002 yılında iki ülke arasındaki 240 milyon dolar olan dış ticaret hacmi, 2010 yılı itibarıyla 1 milyar doları aşmış durumda. Elbette, bu hacimde bir dış ticaret için sınır kapıları çok büyük önem arz ediyor. Şu anda, Gürcistan ve Türkiye arasında halihazırda Sarp-Sarpi ve Türkgözü-Vale olmak üzere 2 kara hudut kapısı hizmet veriyor. Bunlara ilaveten, 2011 yılı içerisinde temelini atacağımız Çıldır-Aktaş Hudut Kapısı ile birlikte bu sayıyı üçe çıkaracağız.

KARAYOLU TİCARETİNİN YÜZDE 90'I SARP'TAN
Sarp-Sarpi Kara Hudut Kapısı, ülkelerimiz arasındaki en önemli geçiş noktası. İki ülke arasındaki karayolu ticaretinin yüzde 90'ı bu kapıdan gerçekleşiyor. Biz, Türkiye tarafı olarak, 2009 yılında Sarp'ın modernizasyonunu tamamladık ve biraz önce de ifade ettiğim gibi hizmete açtık. Bugün de Gürcistan tarafı, Sarpi hizmete açılıyor ve artık son derece modern, hızlı, kaliteli bir hizmet anlayışıyla, vatandaşlarımız iki tarafa kolayca geçecekler.

İRAN VE SURİYE İLE 'ORTAK KAPI'
Sadece sınır kapılarının modernize edilmesiyle de yetinmiyoruz. Sınır geçişlerinde beklemelerin hiç yaşanmayacağı 'Ortak Kapı Modeli' uygulamasını da en kısa zamanda başlatıyoruz. Bu uygulamayla sınır geçişlerindeki formaliteleri azaltacak, işlemler için harcanan zamanı asgari seviyeye düşürmüş olacağız. Bu uygulama, Türkiye ile Gürcistan'ın dostluğunun, birbirine güveninin de bir neticesi olacaktır. Aynı uygulamayı, yani Ortak Kapı Modeli'ni, İran ve Suriye ile de başlatıyoruz.''

Birkaç ay önce Suriye ile Nusaybin Ortak Sınır Kapısı'nın temellerini attıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, İran'la da bir mutabakat zabtı imzaladıklarını ifade etti.

''Ortak Kapı Modeli'' üzerinde, Gürcistan ve Türkiye'nin Gümrük idarelerinin yaklaşık 2 yıldır çalıştıklarını belirten Erdoğan, gerekli anlaşmanın, 2010 yılı ekim ayında ilgili bakanlar tarafından İstanbul'da imzalandığını dile getirdi. Başbakan Erdoğan, İçişleri Bakanlıklarının pasaport protokolünü de imzaladıktan sonra 2012 yılından itibaren Ortak Kapı Modeli'nde pilot uygulamaya geçmiş olunacağını bildirdi.

NTVMSNBC