Gürcistan Meclisi'nde "Çerkes soykırımı" tasarısı oylandı. Oylamada 95 kabul oyu çıktı. Tasarıya hayır ve çekimser oyu çıkmadı. Kabul edilen tasarıda "Rusya'da 18 ve 19. yüzyıllarda Çerkeslerin yüzde 90'ından fazlası Çarlık rejiminin askeri cezai operasyonları sonucunda zorla sürgün edilmiş ya da öldürülmüştür" ifadeleri yer aldı.

Çerkes Kültür Enstitüsü lideri Zacharia Barsaka, "Bize karşı işlenen suçu dünyaya duyuran ve bu sorunun çözülmesi için çaba sarf eden tek ülke Gürcistan'dır. Gürcistan, Kafkas ülkelerinin gözünde birinci ülke konumundadır" diye konuştu.

Soçi 2014 Olimpiyatları Karşıt Kampanyası İletişim Direktörü Tamara Barsik ise, "Çerkes soykırımının tanınması Soçi 2014 Olimpiyatları'nın gidişatını değiştireceğini düşünüyorum. Şimdi soykırım kabul edildi. Soçi halkı bu soykırımı bilmeli ve üzerinde bulundukları topraklarda çekilen acılarla yüzleşmeli. Çünkü soykırımın gerçekleştiği o topraklar üzerinde çekilen acılar bilinen bir gerçektir" dedi.

Gürcistan Parlamentosu'nun Diaspora ile İlişkiler Komitesi Başkanı Nugzar Tsiklauri, "Ben, Gürcü halkının temsilcisi olarak hakkını arıyorum. Bugün Gürcü halkı adına, yıllar boyunca Çerkeslere yapılan eziyet son bulmalı. İşlenen suça mahrum kalan Çerkeslerin gözyaşları artık son bulmalıdır" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE DE ÇERKESLER SOYKIRIM GÜNÜNDE BEŞİKTAŞ’TA BULUŞACAK

Çerkesler, "soykırım ve sürgünün" yıldönümü kabul ettikleri 21 Mayıs tarihinde tüm dünyada etkinlikler düzenleyip, anma törenleri gerçekleştiriyor. Bu kapsamda yarın Türkiye'de de programlar yapılacak.

Bu yıl 147.'si yapılacak olan anma etkinliklerinin en büyüğü İstanbul'da düzenleniyor. Türkiye'nin değişik illerinden gelen Çerkesler Beşiktaş'ta saat 20'de buluşacak.

DEMOKRAT HABER