Seçim komitesinin yayınladığı geçici sonuçlara göre, bağımsızlık için yapılan referandumda Güney Sudanlıların yaklaşık %99’u bağımsızlık lehinde oy kullandı.

Bağımsızlık oylaması, onlarca yıl süren iç savaşa son veren 2005 yılında imzalanan barışı sağlayan anlaşmada öngörülmüştü. Seçim komitesinin internet sitesinde, kuzeyde ve yurtdışında oyların %100’ünün, güneyde ise %98,7’sinin sayıldığı bildirildi.

Geçici seçim sonuçlarına göre, daha önce öngörülen şekilde, seçmenlerin %98,7’si ayrılık yönünde oy kullandılar. Şubat ayında resmi olarak açıklanması beklenen seçim sonuçlarından önce, oy pusulaları, onaylanmak için, merkezi başkent Hartum’da bulunan seçim komitesine gönderilmek zorunda. Güney Sudan’ın bağımsızlığının önümüzdeki yaz, 9 Temmuz’da ilan edilebileceği bildiriliyor.

Çoğunluğu Arap ve Müslümanlardan oluşan kuzey ile Afrikalı ve Hıristiyanlardan oluşan Güney arasında yaklaşık 20 yıldır devam eden iç savaşı son erdirmek için Hartum hükümeti ile güney Sudanlı ayrılıkçılar arasında 2005’de imzalanan barış anlaşmasında, referandum en önemli etabı oluşturmaktadır.

 (Le Monde).