Guardian gazetesi Türkiye ve Başbakan Tayyip Erdoğan’la ilgili hazırladığı özel dosyasında Kürt meselesinden, Suriye politikasına kadar birçok konuya değiniyor.

 

'ÜLKENİN YARISI MUHALİF'

Simon Tisdall’ın kaleme aldığı, “Yeni Atatürk, Erdoğan dönüm noktasında” başlıklı dosyada, Suriye krizi, ekonomi ve Kürt meselesinin Erdoğan’ın iktidarına etkisi inceleniyor.

 

Makalede, Erdoğan'ın kongrede söylediği ‘Türkiye’nin Müslüman ülkelere örnek olduğu’ sözleri hatırlatılırken, seçim sonuçlarından yola çıkılarak ülkenin yarısının muhalif olduğu ifade ediliyor.

 

GAZETE, BAZI SİYASİLERİN VE GAZETECİLERİN GÖRÜŞLERİNİ ALDI

Gazetenin haberinde bazı kişilerin görüşlerine de başvuruluyor.

 

Guardian’a konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Erdoğan çok otoriter. Kendinden çok emin. Tavırları hem Türkiye hem de dünya için çok tehlikeli” diyor.

 

Görüşü alınan Milliyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel ise, “Erdoğan seçilmiş bir sultana dönüşüyor. Parti kongresi tek kişilik bir şovdu… Türkiye’nin kaderini belirleyecek tek kişi olduğunu düşünüyor. Kibir (hubris) sendromu geçiriyor,” açıklamasında bulunuyor.

 

Gazeteci Cengiz Aktar da gazeteye Türkiye’nin ‘kutuplaştığı’ yorumunu yaparken "AKP’nin artık siyasi bir parti olmadığı, Erdoğan’ın özel aracı olduğu" görüşünü paylaşıyor.

 

'ERDOĞAN ZAYIF GÖRÜNÜYOR'

Guardian, giderek artan sorunlar karşısında Erdoğan’ın iktidarını koruyup korumayacağına dair soru işaretleri doğduğuna dikkat çekip Başbakan için “zayıf görünüyor” yorumunu yapıyor.

 

Tisdall, Başbakan Erdoğan’ın, tüm çabalarına rağmen Esad’ı reform yapmaya ikna edememiş olmasını ‘kişisel bir mesele’ olarak algıladığını yazıyor.

 

'ERDOĞAN KÜRT MESELESİNİ ÇÖZME SÖZÜ VERMİŞTİ'

Başbakan Erdoğan’ın Kürt meselesini çözme sözü verdiğinin hatırlatıldığı gazetede, AKP’nin Fethullah Gülen cemaati, Müslüman Kardeşler ve Gazze’de Hamas yönetimiyle bağlarından yola çıkarak Erdoğan’ın ‘dindar bir nesil yaratma hırsında’ olduğuna dair şüphelere de yer veriliyor.

 

MEDYA AKP'YE DOKUNMUYOR

Gazetecileri Koruma Komisyonu ve Avrupa Komisyonu’nun, Türkiye medyasına yönelik hükümet baskısını eleştirdikleri raporlar da Guardian’ın gündeminde.

 

Gazete, Başbakan’ın yaklaşık 10 yıllık iktidarı boyunca ‘eşi benzeri görülmemiş bir güç’ topladığına dikkat çekerken, AKP hükümeti hakkında hiçbir inceleme yapılmadığını ve bakanlar ile akrabalarının hayatları ve ticari çıkarları hakkında hiçbir soruşturma yapılmadığı belirtiliyor. (bbc)