Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yetkilerini artıran kararnameye karşı dün başta Eski Devlet Başkanı Mübarek'in devrilmesinde de rol oynayan Tahrir meydanı olmak üzere, ülkenin birçok yerinde protesto gösterisi düzenlendi.

BİR KİŞİ ÖLDÜ

Gösterilerin en büyüğü, başkent Kahire'deki Tahrir meydanında yapıldı. Eylem gece boyunca devam ederken meydan çevresinde polisle göstericiler arasında çatışmalar çıktı. Protestocular meydanı terk etmeyeceklerini söylüyorlar. Polisin müdahalesi sırasında gaz bombasından etkilenen bir kişi hayatını kaybetti.

MURSİ'NİN YETKİLERİ GENİŞLİYOR

BBC'nin haberine göre, Mursi'nin yetkisini artıran yeni kararname, Cumhurbaşkanı'na "devrimi, ulusal birliği ve güvenliği korumak için gerekli önlemleri alma" yetkisi veriyor ve yeni anayasayı yapmakla görevli meclisi yargı denetimi dışına çıkarıyor.

Mursi, artırdığı yetkilerin geçici olduğunu savunuyor ancak muhalifler kararnamenin iptal edilmesinde ısrarlı.

Mursi ise bu önlemlerin sadece "egemenlik meseleleriyle" ilgili olduğunu ve kurumları korumayı amaçladığını savunuyor.

"KARARNAME İPTAL EDİLENE KADAR TAHRİR'DEN AYRILMAYACAĞIZ"

Eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in geçen yıl devrilmesine yol açan gösterilerin merkezi olan Tahrir meydanında hafta sonundan bu yana kurdukları çadırlarda kalan göstericiler, "kararname iptal edilene kadar ayrılmayacaklarını" söyledi.

Mursi'nin içinden geldiği Müslüman Kardeşler hareketi, "toplumsal gerginliği" artırmamak için karşı gösteri düzenlemekten vazgeçti.

Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed el Baradey gibi muhalefet liderleri de Mursi kararnameyi iptal etmedikçe diyaloğa girmeyeceklerini açıklamıştı.

"DEVRİMİ KENDİNE MAL ETTİ VE DAHA KÖTÜSÜ BUNU DEVRİM ADINA YAPTI"

The Guardian gazetesine görüş bildiren isimlerden Mısırlı Devrimci Sosyalistler hareketinden Haytham Muhammeddin, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için "Geri adım atmalı. Ona ne yapması gerektiğini devrim ve sokaklar söyleyecek. Devrime engel olursa Mübarek’le aynı kaderi paylaşacak" yorumunda bulunurken, Mısır Doktorlar Sendikası’ndan Ahmed Bakr'sa "Devrimi kendine mal etti. Daha kötüsü bunu devrim adına yaptı. Bu çok önemli bir dönem. Eğer genelgesini kabullenirsek devrim biter," diye açıklama yaptı.

'MURSİ HUKUKUN ÜZERİNE BİR KONUMA YERLEŞECEK'

Kahire'deki idare mahkemesi, kararnamenin iptali için hukukçuların yaptığı başvuruyu önümüzdeki hafta görüşecek.

CBS'nin haberine göre, hukukçular, bu kararnameyle Mursi'nin "hukukun üzerine bir konuma yerleştiğini" ifade ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr'ı arayarak, "Mısır'ın siyasi durumuyla ilgili endişelerinin göz önüne alınmasını" istedi.  (bianet, bbc)