Güney Kürdistan Parlamentosu'nun en önemli siyasi aktörlerinden biri olan Goran (Değişim) Hareketi lideri Newşirwan Mustafa hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Karar, Hewler Mahkemesi tarafından alındı.

Geçtiğimiz aylarda kendisine ait olduğu öne sürülen ses kayıtlarının medyada yayınlaması üzerine hakkında soruşturma açılan Newşirwan Mustafa, soruşturmanın siyasi nedenlerle açılmış olmasından ötürü ifade vermeyi kabul etmemişti.

Goran lideri hakkında verilen karar tepkilere yol açarken, ANF'ye konuşan Goran Milletvekili Emin Bekir, KDP'nin YNK-Goran anlaşmasından duyduğu rahatsızlık sonucu tasfiyeyi amaçladığını öne sürdü.

Goran Milletvekili Emin Bekir, "KDP bölgede kendi hakimiyetini kurmak istiyor. Engel gördüğü herkesi tasfiye etmek istiyor. Elbette bunun YNK-Goran anlaşmasıyla direkt bağlantısı var. Bu anlaşmadan ilk günden beri rahatsızlar. Bölgede tümüyle kendi hakimiyetini kurmak için bu oluşumu bir engel olarak gördü" ifadelerini kullandı.

Bu durumun bölgede yaşanan siyasi krizi daha da derinleştireceğini savunan Bekir, "Kaldı ki böyle bir karar verme yetkisi KDP'de değildir. Varsa bir durum bunun için yasalar vardır; kanun vardır, yargı vardır. Bunlar devreye girer. Ama KDP her şeyi kendi denetime geçirmiş ve her kararı da kendisi veriyor" dedi.

Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammed ise, konu hakkında parti içinde durum değerlendirmesi yapılmadan açıklama yapmak istemediğini söyledi.

YNK VE GORAN HAREKETİ 17 MAYIS’TA ANLAŞMIŞTI

YNK ve Goran Hareketi uzun süredir yürüttükleri görüşmelerden sonra geçtiğimiz 17 Mayıs Süleymaniye'de bir araya gelerek, üzerinde uzlaştıkları bir anlaşma metnini imzalamıştı.

YNK Lideri Celal Talabani'nin Süleymaniye'deki evinde, YNK Genel Sekreter Birinci Yardımcısı Qosret Resul ve Goran Hareketi Sekteri Newşirvan Mustafa imzalanan anlaşma ile seçimlere tek listeyle katılma, bölge başkanının seçimi, anayasanın hazırlanması, parlamentonun işlevsel kılınması gibi hususların da yer aldığı 25 maddeden oluşan anlaşma metni imzalanmıştı.

(Kaynak: DİHA)