Çin'in Vuhan şehrinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ortaya çıkmasının ardından 30 Ocak’ta uluslararası sağlıkta acil durum ilan edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son verilerine göre, 206 ülkede 1 milyon 9 bin 625 koronavirüs vakası görüldü. Virüsten dolayı 51 bin 737 kişi hayatını kaybetti.

15 Mart’ta DSÖ’den üst düzey teknik bir heyet, Kovid-19 virüsünün yayılmasını önlemeye yönelik çalışmalara destek ve yardımda bulunmak için Irak Sağlık Bakanlığı'nı ziyaret etti.

DSÖ tarafından ziyaret ilişkin yapılan açıklamaya göre, şimdiye kadar hem merkezi hem de Irak Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı’nda (IKB), ciddi vakalara hızlı bir şekilde yanıt verilebilmesi için yeterli laboratuvar test kiti ve kişisel koruyucu ekipman tedarik etmesinin yanı sıra Bağdat, Erbil ve Basra'da daha ciddi tıbbi tedaviye ihtiyaç duyabilecek hastaların tedavisi için 3  müdahale merkezi kurmaya çalışıyor.

Irak Sağlık Bakanlığı tarafından 28 Mart’ta yapılan yazılı açıklamada, ülkenin genelinde koronavirüs vakasının 458 kişiye ulaştığı, 40 kişinin de virüs nedeniyle yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Ülkedeki STK’lar ise bakanlığın gerçek vakaları açıklamaması, vakalara ilişkin bilgileri güncellemediği ve kamuoyunu bilgilendirmemesinden şikayetçiler.

84 KAMP HALEN KULLANILIYOR

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, tüm mülteci kamplarının tahliye ve düzenlemelerine ilişkin karar aldı.

Alınan son kararda tüm mülteci kamplarında gerekli tahliyeler yapılarak, sosyal mesafe kurallarınca çadırlar arasında da mesafe bırakılarak, kalabalık ailelere ek çadır sunulacak.

15 Mart'taki son toplantısında, yerinden olmuş kişilere acil mali ve sağlık yardımlarını yapılması gerektiğine dair de karar aldı.

Söz konusu kararda, 350 bin maske ve temizlik malzemesi mültecilere dağıtılacak.

Bakanlık verilerine göre, Irak genelindeki 184 mülteci kampından 86'sında halen mülteciler yaşıyor.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde ise şimdiye kadar toplam koronavirüs vaka sayısı 214’e yükseldi. Koronavirüse yakalanan 214 kişiden 74’ü iyileşerek taburcu edilirken, 2 kişi de hayatını kaybetti.

Virüsün ortaya çıkmasıyla beraber IŞİD savaşından dolayı bölgelerini terk eden iç göçmenler ile Suriye’den IKB’ye gelen göçmenler için kurulan göçmen kampları da tehdit altında.

Kamplar karantinaya alındı

Duhok’ta 22 Ezidi, Hristiyan ve Arap göçmenlerin ile Suriyeli Kürtlerin kaldığı mülteci kamplarında toplam 620 binden fazla kişi yaşamını sürdürüyor.

2012 yılında Suriye’deki iç savaştan sonra Duhok sınırları içinde Domiz 1, Domiz 2, Gwelan, Berdereş ve Akre kalesi kampları kurularak Suriyeli Kürtler yerleştirildi. 

Independent Türkçe’den Gülbahar Altaş'a konuşan Duhok Göçmen ve Mülteci Kampları Halkla İlişkiler Sorumlusu Salim Said Beg, “Göçmen ve mülteci kampları kurulduğundan beri, gerek kendi imkanlarımız gerekse uluslararası yardım kuruluşları ve BM’nin desteğiyle yardımlar sürüyor” dedi. 

Söz konusu kampların 4’ünde prefabrik evler yapılırken, Şengal ve çevresindeki kamplar halen çadırdan oluştuğunu aktaran Salim Said Beg, “Rewange, Derkare, Mamreşa ve Davudiye kampları da kabinelerden oluşuyor. Dünyaya yayılan koronavirüs ile birlikte Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı oluşturduğu komisyonla Duhok’taki kamplara yönelik de tedbirler alınmaya başlandı. Kamplarda virüs ve virüsten korunmaya yönelik çalışmalar başlatıldı” dedi. 

Her kampta bir sağlık ocağı olduğunu belirten Salim Said Beg, şöyle konuştu:

Virüs nedeniyle alınan sokağa çıkma yasağı kamplarda da hayata geçirildi. Kamp görevlileri vardiyalı çalışmaya başladı. Başta sağlık personelleri olmak üzere tüm çalışanlara gerekli korunma uyarılı yapılarak, göçmenleri de korumaları konusunda bilgilendirildiler. Elbette kampta salgına yönelik sahada zor şartlar mücadele ediliyor. Çünkü öncelikli tedbir olan sosyal mesafe ne yazık ki buradalar uygulamak çok zor ve aileler de kalabalık. İçinde bulunduğumuz şartlarda ise elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.

Salim Said Beg, kamplarda virüs vakasının sayısının tam olarak bilinmediğini ve virüs şüphesinin bulunduğunu belirterek, şimdiye kadar ölüm vakasının görülmediğini dile getirdi.

Kamplarda koronavirüs vakalarına yönelik sağlıklı verilerinin olmamasının nedeni, yönetimin geçen ay değişerek, halen yeni yetkilinin belirlenmemesinden kaynaklandığı belirtildi.

HİJYEN MALZEMELERİ SINIRLI

Duhok’taki Şarya Kampı’nda yaşayan Ezidi göçmenler ise koronavirüsten korunmak için gerekli hijyen malzemelerini talep ediyor.

Kamplardaki göçmenler virüs tehdidine karşı korunmanın içinde bulundukları şartlarda çok zor olduğunu belirterek, ihtiyaçlarını kolayca elde edemediklerinden şikayet etti.

Şarya Kampı’nda yaşayan Ezidi göçmen Ahmed Tahsin, kampta özellikle maske sıkıntısı çektiklerini anlattı:

El dezenfekte detarjanı çok sınırlı. Aileler de kalabalık. Şartlar çok zor. Kamp karantinaya alındığı için dışarı da çıkamıyoruz. Sadece 1 temizlik maddesi paketi bize verildi tabii bu da yetmiyor. Virüse karşı korunma amaçlı yapılan uyarıları içinde bulunduğumuz şartlarda yerine getirmeye çalışıyoruz. Kamptan ve çadırlarımızdan çıkmıyoruz.  Şükür şimdiye kadar kampımızda koronavirüs vakası görülmedi bu da bizi teselli ediyor.

Kerbertu Kampı’ndan yaşayan Haydar Kasım ise, kamptaki göçmenlerin durumu ciddiye alarak çadırlarından çıkmadığını kaydederek, şöyle dedi:

Bazı gençler uyarıları ciddiye almayarak dışarı çıkmalarından dolayı gözaltına alındı. Gençler uyarılarak serbest bırakıldı. Bu durum aslında bir nevi caydırıcı da oldu. Kampta sağlık hizmetleri o kadar düşük ki hiçbir örgüt göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Virüsün kampta görülmesinden çok korkuyoruz.