İsrail ablukası altındaki Gazze'ye yardım götürmeyi amaçlayan 22 ülkeden eylemciler, perşembe veya cuma Yunanistan'ın Girit adası açıklarında buluşmayı ve on kadar gemiyle denize açılmayı planlıyor.

"Özgürlük filosu" girişimin Yunan sorumlularından Vagelis Pissias, "Perşembe veya cuma dokuz ya da on gemi Girit yakınlarına gelecek. İsrail'in ve diğer ülkelerin baskılarına rağmen Yunan makamlarının bizi yola çıkmaktan alıkoymayacaklarını umut ediyoruz" dedi.

Özgürlük filosunun organizatörleri, İsrail'in baskısı sonucu Yunan makamlarından gelen idari engellere dikkat çektiler.

Organizatörler, filodan 3 bin ton insani yardım (ilaç, ambulans, çimento) taşıyan iki geminin farklı Yunan limanlarından yola çıkacağını, diğerlerinin Yunan karasularını geçip açıkta buluşacaklarını belirttiler.

LIEBERMAN MEMNUN

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze'ye yönelik ikinci uluslararası insani yardım filosunun önemini sınırlamaya yönelik İsrail'in diplomatik ve siyasi çabalarından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

Lieberman, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'den telefonla İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Büyükelçilerimiz ve diplomatlarımız yüzlerce görüşme yaptı ve sonuçta filodaki gemi ile yolcu sayısı da beklenenden az oldu. Muhataplarımızın çoğu Gazze'ye yardımı İsrail'in Aşdod ve Mısır'ın El Ariş limanları ya da BM aracılığıyla ulaştırmanın mümkün olduğuna ikna oldu" dedi.

Özellikle Mavi Marmara gemisinin filoya katılacak olmamasından memnuniyet duyduğunun altını çizen Liberman, eylemciler arasında televizyon kanallarının dikkatini çekmek için kasıtlı olarak şiddet ve kan dökme arayışında olan terörist faaliyetlere bağlı kişiler bulunduğunu ileri sürdü. Liberman, "Bunlara karşı gerekli önlemleri alacağımızı düşünüyorum" dedi.

Liberman, filoyu izleyecek yabancı gazetecilere yönelik zorluklara ilişkin de İsrail'e giriş kanunlarının herkes için aynı olduğu, gazetecilere daha özel bir yaptırım uygulamanın gereği olmadığı yanıtını verdi.

ORGANİZATÖR FEILER: FİLODA AŞIRILIK YANLISI KİŞİLER YOK

Filonun organizatörlerinden Dror Feiler, filoda aşırılık yanlısı bulunduğu iddiasını reddetti.

İsrail'deki Ordu Radyosuna konuşan Feiler, Gazze'ye gitmek amacıyla denize açılacak yüzlerce kişinin pasif direniş bildirgesini imzaladıklarını vurgulayarak, İsrailli yetkililerce dile getirilen, gemilerin, kendilerini durdurmak için gönderilecek İsrail askerlerine zarar vereceği iddialarını reddetti.

Feiler, İsrail'in belirli şüpheliler hakkında bilgisi varsa bunu yardım filosunun organizatörlerine vermesi gerektiğini söyledi.

İsrail ordu sözcüsü Binbaşı Avital Leibovich, dün yaptığı açıklamada filodaki aşırılık yanlısı kişilerin, İsrail güçlerine kullanmak amacıyla ''tehlikeli, yakıcı kimyasal maddeler'' taşıdıklarına ilişkin istihbarat bilgisi aldıklarını bildirmişti.

HABER 7