Filistinlilerin İsrail sınırında başlattığı ve "Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü" olarak adlandırılan protesto gösterisinde hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu en az 15 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bakanlık, İsrail askerlerinin ateşi ve çatışmalar sonucu 750 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Gösteri öncesi de İsrail'in açtığı top ateşi sonucu Filistinli bir çiftçi ölmüştü.

Filistinliler 6 hafta sürmesi planlanan eylem nedeniyle sınır bölgelerinde çadırlar kurmuştu.

İsrail ordusu 6 farklı yerde "syanların" başladığını ve "ana azmettiricilere" ateş açtığını açıkladı.

Filistin medyası 7 bin kişinin, Fransız haber ajansı AFP ise en az 10 bin kişinin protestoya katıldığını bildiriyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da İsrail'in Gazze'de bugün düzenlenen protesto gösterilerine katılan Filistinlilere yönelik orantısız güç kullanımını kınadı.

Gazze Şeridi'ni denetimi altında tutan Hamas ise İsrail'i Filistinlileri eyleme katılmaktan caydırmak amacıyla saldırı düzenlemekle suçladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı protesto eyleminin "İsrail'le çatışma çıkartmak için kasti bir girişim" diye niteledi ve "çıkabilecek çatışmaların tek sorumlusunun Hamas ve eyleme katılan diğer Filistinli örgütler olduğunu" savundu.

Filistinli yetkililer, öldürülen Filistinli çiftçinin 27 yaşındaki Ömer Samour olduğunu ve bir kişinin de yaralandığını söyledi.

Saldırı kurbanının yakınları Gazze'nin güneyindeki hastanede.

BBC'nin Gazze'deki muhabiri Rüşdi Abualouf, görgü tanıklarının saldırı kurbanlarının bir tarlada maydanoz topladıkları sırada tank ateşi açıldığını söylediğini aktardı.

Filistinliler protesto eylemi için kuzeydeki Erez'den güneyde, Mısır sınırındaki Refah'a kadar olan sınır bölgesinde beş farklı kamp alanı kurdu.

İsrail ordusu güvenlik kaygılarını öne sürerek, Gazze sınırı boyunca uzanan bir alanı yasak bölge ilan etti.

Filistinlilerce "Toprak Günü" olarak anılan 30 Mart, 1976'da topraklarına el konulmasını protesto eden 6 Filistinli eylemcilinin İsrail güvenlik güçlerince öldürülmesinin yıldönümü.

Filistinliler gösteriler öncesi sınır bölgesinde çadırlar kurdu.

Eylemin Filistinlilerin Nakba (Felaket) günü olarak andığı 15 Mayıs'ta sona ermesi planlanıyor. Nakba gününde 1948'de İsrail devletinin kurulmasından sonra yüz binlerce Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kalması protesto ediliyor.