Japonya'nın doğusunda 1 Mart 2011'de meydana gelen şiddetli deprem sonrası nükleer felakete neden olan Fukushima santralinde yine sızıntı ortaya çıktı.

Fukushima nükleer santralinde bulunan reaktörlerdeki yakıt depolama havuzundan yaklaşık 120 tonluk radyoaktif su sızıntısının meydana gelmiş olabileceği belirtiliyor.

Sızıntının kaynağı henüz tespit edilmedi. Ancak yakıt depolama havuzunun soğutucu sisteminde yaşanan bir arızadan şüpheleniliyor.

Denize 800 metre uzaklıktaki reaktörde görülen arızanın tehlike arzetmediğini iddia eden TEPCO yetkilileri, radyoaktif oranının korkulan boyutta olmadığını savundu.

TEPCO'dan yapılan açıklamada "Şu an için içerde ve dışarda yaptığımız ölçümler yüksek oranda radyasyon olduğuna işaret etmiyor. Bu sonuçları göz önünde bulundurduğumuzda denize karışan bir sızıntı söz konusu değil" denildi.

Japonya'da 2011 yılının Mart ayında yaşanan deprem ve tsunami ülkenin kuzeydoğusundaki Fukushima nükleer enerji santralinde jeneratörlere zarar vermiş ve reaktörlerde çekirdek erimesi meydana gelmişti.

TEPKO'nun önceki dönemde de benzer iddialarda bulunmuştu. Ama felaket bölgesinden tahliye edilen yaşlı ve hastalarda ölüm oranının önceki yıllara göre 3 kat arttığı görüldü.

Depremin yol açtığı dev tusunami dalgalarının Fukushima nükleer enerji santralini vurmasıyla santralde meydana gelen patlamaların ardından bölgede endişe verici boyutlarda radyoaktif sızıntı tespit edilmişti. Depremin ardından iki yıl geçmesine rağmen Fukushima nükleer enerji santrallerinin bazı reaktörleri hala kontrol altına alınabilmiş değil. (ETHA)