Yunanistan'da solcu Syriza Partisi'nin kurduğu yeni koalisyon hükümetinin Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması için Avrupa'da nabız yokluyor.

Varoufakis'in ilk durağı olan Paris'te, Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, Yunanistan'ın alacaklılarıyla anlaşmasına yardım etmeye hazır olduklarını belirtti.

Sapin "Yunanistan'ın borçlarının silinmesi söz konusu olamaz, ancak borç yükünü hafifletecek diğer tüm seçeneklere açığız" dedi.

Syriza'nın sağcı Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) ile geçen hafta kurduğu koalisyon hükümeti kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor ve Yunanistan'ın Avrupa'dan aldığı kurtarma kredisinin geri ödeme koşullarını yeniden müzakere etmek istiyor.

Yeni hükümetin bir hedefi de, Yunanistan'ın dışarıya olan borçlarının bir kısmını sildirebilmek.

Yunanistan'ın toplam dış borcu 315 milyar euro.

Bu meblağ ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının %175'ine tekabül ediyor.

MERKEL 'HAYIR' DEDİ

Avrupalı liderlerse, Yunanistan'ın borçlarının silinmesine sıcak bakmıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın borcunun silinmesinin söz konusu olmadığını söylemişti.

Yunanistan 2010'da Troyka (Avrupa Birliği-Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) ile pazarlıkları sonucu 240 milyar euro tutarında kurtarma kredisi almıştı.

YENİ BORÇ YOK

Ülkesinin Avrupa'ya olan maddi bağımlılığının sona ermesi gerektiğini söyleyen Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis "Kuşkusuz, borç almaya son vermeliyiz" dedi.

Mali teşvik için Mayıs ayı sonuna kadar yeni bir plan yapılması gerektiğini belirten Yunan bakan, "Yeni doz almayı bekleyen uyuşturucu bağımlılılarına benzedik. Bizim hükümetimizin yapacağı şey bu bağımlılığa son vermek" dedi.

Varoufakis, 'Yunanistan ve ortaklarının aklındaki tek amacın, sıradan bir Avrupalının maddi refahı' olması gerektiğini de belirtti.

Avrupa turunda Londra ve Roma'yı da ziyaret edecek olan Yunanistan Maliye Bakanı, daha önceki açıklamalarında borçların müzakeresi için Troyka yetkilileri ile değil, Avrupalı liderlerle masaya oturacaklarını belirtmişti.

Varoufakis'in Berlin'e de gitmesi bekleniyor.

Yunanistan'ın Troyka ile anlaşması ise 28 Şubat'ta sona eriyor.

Mevcut anlaşmada hala, kredi koşullarını yerine getirmesi halinde Yunanistan'a ödenecek 1 milyar 800 milyon euroluk bir meblağ bulunuyor.

Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Tsipras da bu hafta Paris ve Roma'yı ziyaret edecek.

Kaynak: BBC Türkçe