Cumhurbaşkanı François Hollande ülkesinin sömürgecilik döneminde Cezayir'deki zulmünden bahseden bir konuşma yaptı, ama özür dilemedi. 

Hollande Cezayir'e yaptığı ilk ziyaret sırasında parlamentoda yaptığı konuşmada "Sömürgeciliğin Cezayir halkına çektirdiği acıları biliyorum" dedi.

Ama Fransa cumhurbaşkanı Cezayir'e "özür ya da pişmanlık bildirmeye gitmediğini" de sözlerine ekledi.

Cezayir'in yedi yıl süren bağımsızlık savaşı sırasında binlerce Cezayirli ölmüştü.

Fransız ordusu bu dönemde bağımsızlık hareketini bastırmak için katliamlar yapmak ve işkenceye başvurmakla suçlanıyor.

Cezayir'in bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından önce intikam saldırılarında Fransız siviller de ölmüştü.

CEZAYİRLİLER ÖZÜR İSTEMİŞTİ

Hollande "gerçekler karşısında adaletsizliği kabul etmenin bir görev" olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı bu ziyaretin iki ülke arasında yeni ve eşitler arasında bir ortaklığın da başlangıcını oluşturacağını da söyledi.

Hollande'dan önceki Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, beş yıl önce bu ülkeye yaptığı ilk ziyaret sırasında, ülkesinin Cezayir'deki 132 yıl süren sömürgeciliğinin adaletsiz olduğunu kabul etmişti.

Fakat o da özür dilemekten kaçınmıştı.

Hollande'ın ziyareti öncesinde 10 Cezayir siyasi partisi ortak bir açıklama yaparak cumhurbaşkanını "Fransa'nın işlediği suçları kabul etmeye, özür dilemeye ve tazmin etmeye" çağırmışlardı.

Cezayir'in çok satışlı El Watan gazetesi ancak böyle bir adımın hala acı veren anıları iyileştirebileceğini yazmıştı.

TARİHÇİLERİ GÖREVE ÇAĞIRDI

Hollande ise Cezayir'in 50. bağımsızlık yıldönümüne rastlayan konuşmasında "savaş hakkındaki bütün gerçeklerin ortaya çıkması gerekiyor" demekle yetindi ve bu yüzden tarihçilerin arşivlere erişiminin çok önemli olduğunu savundu.

Bugün Fransa'da 700 bin civarında Cezayir asıllı insan yaşıyor ve Cumhurbaşkanı Hollande'ın Fransa ile Cezayir arasında seyahati kolaylaştırmayı hedeflediği biliniyor.

Cumhurbaşkanı ayrıca şu anda 10 milyar euro civarında olan iki ülke arasındaki ticaret hacmini de artırmak istiyor. (bbc)