Fransa’da iki yabancı uyruklu öğrencinin sınır dışı edilmesi sonrasında binlerce lise öğrencisi Paris’te sokaklara döküldü. 20’den fazla okulda eğitim tamamen dururken, öğrenciler İçişleri Bakanı Manuel Valls’ın istifasını istedi

15 yaşındaki Roman asıllı Leonarda Dibrani Kosova’ya, 19 yaşındaki Ermeni kökenli Katçik Kaçatryan ise Ermenistan’a geri gönderildi. Polis, Kaçatryan’ın bir marketten hırsızlık yaparken yakalandığını, karakolda da göçmenlik belgelerinin eksik olduğunun anlaşıldığını açıklarken, Dibrani’nin sınırdışı edilme nedeni de belge eksiği.

Dibrani ve Kaçatryan’ın sınır dışı edilmeleri, lise öğrencileri tarafından “Onlar buraya ait” sloganıyla protesto edilirken, öğrenciler, esas meselenin Fransız hükümetinin göçmenlere dönük ayrımcı ve ırkçı yaklaşımından kaynaklandığını belirtiyorlar. Liseliler özellikle Dibrani’nin öğrencilerin gözleri önünde aşağılayıcı biçimde gözaltına alınmasına tepki gösterirken, Fransa Ulusal Lise Öğrencileri Birliği başkanı Ivan Dementhon “Öğrencilerin birkaç belge yüzünden sınır dışı edilmesi kabul edilemez” dedi.

Öğrencilerin istifasını istediği İçişleri Bakanı Valls ise “Göçmen politikası zor bir konu ancak hukuka ve bireylere saygı da gerekmektedir. Ben Fransız halkına karşı sorumluyum” sözlerini sarf etti.

Uluslar arası Af Örgütü’nün son göçmen raporuna göre Fransa’da 2013’ün ilk yarısında 10.000’den fazla Romen, kaldıkları geçici kamplardan tahliye ve sınır dışı edildi. Fransa’da şu anda ağırlıklı olarak Romanya, Bulgaristan ve Kosova’dan gelen yaklaşık 20.000 Romen yaşıyor. (sendika.org)