Paris'in banliyölerinde yaşayan Roman ailelerden birinin ölen 3 aylık bebeği Fransa'da ırkçılık ve ayrımcılık tartışmalarına sebep oldu.

Paris'in banliyö bölgesinde bulunan Champlan ilçesinin Belediye Başkanı Christian Leclerc, cenazenin defnedilmesine 'yer sıkıntısı' gerekçesiyle izin verilmediğini açıkladı.

Ülkede yayın yapan Le Parisien gazetesine konuşan Leclerc, mezarlıkta önceliğin vergisini ödeyenlere tanındığını söyledi.

Ancak ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşları belediye başkanının bu gerekçesine inanmıyor, üç aylık bebek için mezarlıkta yer verilmeme kararın arkasında Romanlara karşı takınılan ırkçı tavır olduğunu savunuyor.

Bölgedeki Roman ailelere yardım eden bir derneğin başkanlığını yapan Loic Gandais, kararı "Bu ırkçılıktır, yabancı düşmanlığıdır ve yaftacılıktır" sözleriyle değerlendirdi.

Gandais, belediye başkanının Maria Francesca isimli bebeğin başka bir ilçede ölmüş olmasının arkasına sığınmaya çalıştığını da savundu.

Roman ailenin bebeği 26 Aralık'ta Corbeil-Essonnes ilçesinde bir hastaneye kaldırılmış, burada yaşamını yitirmişti.

Sekiz yıldır Fransa'da yaşayan ailenin diğer iki çocuğu Champlan'daki bir okulda eğitim görüyor.

Champlan'da izin verilmemesi üzerine bebek, Pazartesi günü Wissous ilçesindeki mezarlığı defnedildi. Wissous Belediye Başkanı Richard Trinquier, bunun bir insanlık vazifesi olduğunu söyleyerek, "Çocuğunu dokuz ay karnında taşımış bir annenin acısını daha da kötüleştirmemek gerekir" diye konuştu.

Fransa'da yaklaşık 20 bin civarında Roman nüfusu bulunuyor. Bu nüfusun büyük çoğunluğu temel gereksinimlerinden uzakta derme çatma barakalarda yaşıyor. Champlan ilçesindeki iki ayrı Roman yerleşiminde elektrik ve su bulunmuyor.

Kaynak: Al Jazeera