Fransa'da genel seçimlerin ilk turunda Cumhurbaşkanı François Hollande liderliğindeki sol partilerin oluşturduğu ittifak sandıktan birinci çıktı.

 

İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı sonuçlara göre, Sol partiler ve Yeşiller toplam oyların yüzde 46’sından fazlasını aldı. Merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği (UMP) de yüzde 34 oranında oy topladı.

 

Seçimlerin ikinci turu gelecek hafta düzenlenecek.

 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aksine genel seçimlere katılım oranı daha düşük oldu. Fransa’daki 46 milyon seçmenin yaklaşık yüzde 57’si sandığa gitti.

 

Seçmenler, 577 sandalyeli meclisin yeni üyelerini belirlemiş oldu.

 

TNS-Sofres, Ipsos ve OpinionWay araştırma şirketleri, Sosyalist ve Yeşillerin en az 283, en fazla 347 sandalyeye sahip olabileceğini duyurdu.

 

Kapitalizm karşıtı Sol Kanat’ın da çoğunluğu sağlayabilmek için 13-20 sandalye alabileceği belirtildi. Jean-Luc Melenchon liderliğindeki radikal sol parti oyların yüzde 6,9’unu aldı. Yeşiller de oyların yüzde 5,5'ine sahip oldu. Yeşiller'in tahmin edilen sandalye sayısı da 12 ila 18.

 

Seçimlerde aşırı sağcı Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe, 2007’de yüzde 4 olan oy oranını yüzde 14’e çıkardı. Ancak partinin mecliste yalnızca üç sandalye hakkı var. Hiçbir partiyle ikinci turda ittifak yapamadığı için meclise fazla temsilci gönderemiyor.

 

BBC’nin Paris muhabiri Christian Fraser, Senato’nun Sosyalistlerin kontrolünde olduğunu, mecliste de çoğunluğu elde etmesinin Hollande’a reform programını uygulayabilmesi için güç kazandırdığını söyledi.

 

Yeni Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, yeni ekonomi politikalarını kabul ettirebilmesi için Sosyalist Parti'nin Meclis'te çoğunluğu sağlaması gerekiyordu.

 

Hollande tasarruf önlemleri yerine büyüme politikalarını uygulamak istiyor.

 

Associated Press haber ajansına konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Bu gece iyi bir sonuç aldık… Ama bu hareketi ikinci turda da devam ettirmeliyiz” dedi.

 

Fransız Meclisi'nde 577 sandalye bulunuyor. Seçim sistemine göre ilk turda seçim bölgesinde yüzde 50'den fazla oy alan milletvekili doğrudan milletvekili seçiliyor, aksi takdirde yüzde 12,5'in üzerinde oy alan adaylar ikinci turda yarışma hakkı kazanıyor.

 

Seçimlerin ikinci turu da bu ay içinde yapılacak.