Geçtiğimiz salı günü Ulusal Meclis’te kabul edilen “Sécurité Globale” (Genel Güvenlik*) yasasına karşı Fransa’nın başta Paris, Marsilya, Bordeaux, Lille, Lyon, Toulouse, Reims, Brest, Bayonne gibi büyük şehirleri olmak üzere 70 şehrinde düzenlenen “la Marche des Libertés” (Özgürlük Yürüyüşü) ile yüzbinler sokaklara indi.

Daha birkaç gün önce Michel Zecler’in polisler tarafından gördüğü şiddetin görüntülerinin ortaya çıktığını belirten göstericiler, yeni yasa ile güvenlik güçleri tarafından işlenecek olan suçların hasır altı edilmesinden duydukları endişeleri dile getirdi.

Paris’in Republique/Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen binlerce insan İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’ın istifasını istedi. Paris Valiliğinin önce yasakladığı ancak daha sonra kabul ettiği protesto mitingi için on binlerce insan bir araya geldi. Sendikalar, sol/sosyalist parti ve örgütlerin ciddi bir katılım gösterdikleri yürüyüşte La Republique meydanından saat 14.00’de festival havasında başladı. Büyük buluşmada, kitleler Bastille meydanına yaklaştığında güzergah üzerindeki bankaların ateşe verilmesi ile polisle çatışmalar başladı. Göstericiler Fransız Merkez Bankası’nın Bastille Meydanı’ndaki şubesini ateşe verdiler.

Ara sokaklarda ve Bastille Meydanı’nda eylemciler ve polislerin karşılıklı kurdukları barikatlar arasında gecenin geç saatine karşı çatışmalar devam etti. “Cette loi ne passera pas!” (Bu Yasa Geçmeyecek!), “Baissez vos armes on baissera nos caméras”(Silahlarınızı bırakın kameralarımızı bırakalım!) sloganları ile öfkeli kalabalıklar bu yasaya izin vermeyeceklerini kararlı bir şekilde göstermiş oldular.

* Büyük tartışmalar ile Ulusal Meclis’te kabul “Sécurite Globale”/Genel Güvenlik yasası Ocak 2021 tarihinde Senato’nun onayına sunulacak. Senatodan geçmesi halinde tasarı, son bir kez daha mecliste oylanacak. Belediye bünyesinde gösterilere müdahale için özel birliklerin kurulmasını öngören tasarı, güvenlik güçlerine görev sırasında kameralar kullanarak insanları izleme, gösterilerde 'drone' kameralar kullanma yetkisi veriyor. Basın özgürlüğünü kısıtlayarak polislerin yetkilerini genişleteceği nedniyle yoğun tepki çeken uygulama yasallaşırsa güvenlik güçlerinin fotoğraflarını çekip yayınlara 1 yıl hapis ve 45 bin euro'ya kadar cezalar öngörülmekte.

Ercan Jan Aktaş / Fransa