Fransa’da 10 gün içinde 7 kişiyi öldüren terör zanlısı bir evde kıstırıldı. Soruşturmayı yürüten savcılıktan yapılan açıklamada, Fransa tarihinin en büyük “insan avı”nda 7 milyon telefon konuşması, 700 e-posta adresi ve bin trafik cezası siber polis tarafından tarandı. Zanlı bugün yine asker ve polis öldürmeyi planlıyordu.

 

Fransa'da 7 kişinin ölümünden sorumlu tutulan silahlı saldırgan bir evde kıstırılarak, son eylemleri engellendi.

 

El Kaide üyesi olduğunu ve "görevlendirildiğini" söyleyen silahlı saldırgan, kendisini iknaya çalışan emniyet görevlilerine, bir asker ve iki polis memurunu daha öldürmeyi planladığını anlattı.

 

Soruşturmayı yürüten terörle mücadele savcısı François Molins, zanlının kıstırıldığı eve girmeye çalışan polislere ateş açtığını, ancak sonrasında diyaloğu kabul ettiğini açıkladı. 23 yaşındaki Cezayir asıllı zanlının polis ile yaptığı konuşmada, eylemlerinden pişmanlık duymadığını, "daha fazla kişiyi öldüremediği için üzgün olduğunu söylediği" belirtildi.

 

Geçen hafta Toulouse kentinde 3 Fransız askerini öldürdüğünü söyleyen zanlı, pazartesi günü Yahudi okuluna düzenlenen, 3 çocuk ve 1 öğretmenin öldüğü saldırıları da tek başına düzenlediğini aktardı.

 

AFGANİSTAN'DA EĞİTİM ALMIŞ

Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant de Fransız vatandaşı olan zanlının polise, El Kaide'ye bağlı olduğunu, Afganistan-Pakistan sınır bölgesinde eğitim aldığını, bu saldırılar için "görevlendirildiğini" ifade ettiğini açıkladı.

 

Savcılığın açıklamasına göre, zanlının Toulouse kentinin doğusundaki dört katlı binada bulunduğunu tespit eden polis, gece 3 sıralarında birkaç kez eve baskın düzenlemeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Muhammed M. kapı aralığından ateş ederek iki polisi hafif yaraladı. Ardından zanlı görevlilerle görüşmelere başladı ve geç saatlere doğru teslim olmak istediğini söyledi.

 

Savcı Gueant, zanlının polisle görüşmesinde, "Filistinli çocukların intikamını almak" için eylemleri düzenlediğini, Fransa'nın Afganistan'daki askeri varlığına ve burka yasağına karşı olduğunu anlattığını açıkladı.

 

Fransız güvenlik kaynakları, daha önce iki kez Afganistan ve Pakistan'a seyahatler yapan zanlının, iç istihbarat servislerinin takibi altında olduğunu doğruladılar. Zanlının Afgan polisi tarafından yakalanıp ABD ordusuna teslim edildiği, ardından Fransa'ya geri gönderildiği belirtiliyor.

 

'İNTİKAM PEŞİNDE OLMAYACAĞIZ'
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy saldırılardan dolayı Fransa'nın toplumun hiçbir kesimini baskı altında tutma ve intikam alma peşinde olmayacağını söyledi. Fransa'daki Müslüman ve Yahudi cemaatın temsilcileriyle görüştüğünü, onlara "terör saldırıları bizi birbirimizden ayıramaz" dediğini belirten Sarkozy, saldırılarda hayatını kaybeden Fransız askerlerin cenaze törenine bugün katılacağını açıkladı.