Ercan Jan Aktaş / Fransa

Birinci turu 15 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimlerin ikinci turu 3 ay sonra 28 Haziran’da yapılıyor.

İlk seçim turundan bir gün sonra Coronavirüs salgınından kaynaklı olarak 16 Mart’ta ülke genelinde karantina sürecine giren Fransa’da bugün 6 yıl süresince kentlerini, kasabalarını yönetecek belediye başkanları belirlenecek.

2014 tarihinde yapılan yerel seçimlere katılım oranı % 44,3, oy kullanmayanların oranı ise %63,5  olmuştu. Bu dengenin değişmesi pek beklenmiyor. Türkiye’deki seçimlere katılma oranının %84 olduğu gerçeğinden bakılırsa arada ciddi bir fark var. Sandıklara gitme oranı sadece Fransa’da değil, bütün Avrupa ülkelerinde bu seyirde devam etmekte. Bunu analiz etmek başka yazının konusu olsun.

Bugün Fransa genelinde yapılacak seçimlerde gözler büyük kentlerde: Paris, Lille, Lyon, Marseille, Toulouse, Strasbourg, Montpeiller.

Bu seçimlerin en çok konuşulan isimlerinden birisi de ikinci defa Paris belediye başkanlığı için aday olan Anne Hidalgo. Sosyalist Parti’den 2014 tarihinde Paris’in ilk kadın belediye başkanı seçilen Anne Hidalgo’nun karşısında başka iki kadın aday var. Bunlardan bir tanesi Macron’un En Marche hareketinden Agnes Buzyn, diğeri ise Sarkozi’nin 2007 tarihinde Adalet Bakanlığı’na getirdiği göçmen ve müslüman kadın Rachida Dati. Hem Macron’un  hem de Sarkozi’nin kadın adaylarının Adalet Bakanlığı’ndan geliyor olmaları aslında Hidalgo’nun Paris için başarılı bir başkan olduğunu da gösteriyor. Ancak sonucun Paris için değişmeyeceği kanaati yüksek.

Fransa yerel seçimlerinde 15 Mart’taki ilk turda olduğu gibi bugün de Europe Ecologie–Les Verts/EELV*‘nin  başarısını sürdürmesi bekleniyor. Parlamento içinde desteği gittikçe azalan Macron için bu seçim sonuçları oldukça önemli. Ancak umduğu başarıyı kazanması da beklenmiyor. Özellikle Avrupa Ekoloji – Yeşiller’in Fransa siyasetinde gittikçe daha  etkili bir aktör olmaya doğru gittiğini görüyoruz. Sosyalist ve Komünist partilerin Fransa’daki bütün halk hareketine rağmen bir varlık gösteremediği bir denklem içinde Yeşiller Macron’un siyasetinin karşısında ciddi bir yer almaya başlıyor.

Bu seçimlerin önemli bir diğer durumu da kadın adayların çokluğu ve  kazanacakları belediyeler. Yarından itibaren Fransa’daki belediye binalarında daha çok kadın göreceğiz!

*Avrupa Ekoloji – Yeşiller

** Resim: Resimd Rachida Dati, Anne Hidalgo ve Agnes Buzyn 17 Haziran’da France 3 kanalının yaptığı bir tartışmadan / Thomas Samson, AFP