Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye-Ürdün sınırına tıbbi amaçlı bir ekiple beraber sınırdaki sığınmacılara ilaç ve gıda yardımı götürecek bir birlik göndereceklerini açıkladı. Birlik bu hafta sonu sınıra ulaşacak. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da 15 Ağustos’ta sınıra gidecek.

Selefi Nicolas Sarkozy tarafından, "En azından ben Libya’da bir şeyler yaptım, Suriye için hiçbir şey yapılmıyor" şeklinde eleştirilmesinin ve Fransız Filozof Bernard Henry Levy’nin eleştirel yazısının ardından, Hollande bölgede askeri olarak da etkin olma kararı aldı.

Dün gece Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamayla duyurulan kararla, ilk kez askeri olarak bölgede bulunacak olan Fransa Cumhurbaşkanı, sınırdaki insani durumun aciliyetini göz önüne alarak bu girişimde bulunduklarını belirtti. Ürdün yönetimi, Fransa’nın birlik göndermesini kabul etti. Birlik sınırda sağlık tesisleri kurarak sığınmacılara sağlık hizmetleri verecek. 

Hollande, bu adımın Fransa’nın diplomatik pozisyonunu tamamlayan bir karar olduğunu, 6 Temmuz’da Paris’te yapılan Suriye’nin dostları konferansı sonrası Fransa’nın Arap Birliği ve Suriyeli muhaliflerle teması yoğunlaştırdığını, politik geçişi hızlandırmak için bu adımları attığını dile getirdi.

FABIUS SINIRA GİDİYOR
Bu arada, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da tıbbi amaçlı olarak giden askeri birliğin çalışmalarını yerinde görmek ve sınır ülkelerinde temasta bulunmak üzere Ürdün sınırından başlayan bir geziye çıkacak.

15-17 Ağustos tarihlerinde Ürdun, Lübnan ve Türkiye'yi ziyaret edecek olan Fabius, buralarda kurulan sığınmacı kamplarını ziyaret edecek ve üst düzey temaslarda bulunacak.

Hollande’ın aldığı askeri birlik kararını ise Fransız Meclisi’ne, Başbakan Jean Marc Ayrault anlatacak. (hürriyet)