Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'deki muhalif koalisyona silah sağlanması konusunda diğer Avrupa ülkeleriyle görüşeceğini açıkladı.

Fransa hükümeti, Avrupa Birliği'nin Suriye'ye silah satışını yasaklayan kararının gevşetilerek bu ülkedeki muhalefete "savunma amaçlı silah" sağlanması için girişimlerde bulunuyor.

MUHALİFLERİN KOLALİSYONUNU SURİYE HALKININ MEŞRU TEMSİLCİSİ OLARAK TANIDILAR

Fransa, muhaliflerin geçen hafta Katar’ın başkenti Doha’da yaptıkları toplantıda oluşturdukları koalisyonu Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanıyan ilk Batılı ülke oldu.

Koalisyon temsilcileri Londra ve Paris'te toplantılar düzenliyor.

'SAVUNMA AMAÇLI SİLAH'

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'ye daha fazla silah sokulması konusunda ihtiyatlı davrandıklarını, fakat muhalefetin denetimindeki bölgelerin Suriye ordusunun saldırısına maruz bırakılması tehlikesinin de bulunduğunu belirtti.

RTL radyosuna açıklama yapan Fabius, "Halen bir ambargo söz konusu olduğu için Avrupa'dan silah tedariki yapılmıyor. Şüphesiz bu sorun, savunma amaçlı silahlar konusunda gündeme getirilecektir." dedi.

MUHALİFLER ESAD'I DEVİRECEK SİLAH YARDIMI TALEP EDİYOR

Suriyeli Devrimci ve Muhalif Güçler Ulusal Koalisyonu, Avrupa ülkelerine çağrıda bulunarak koalisyonun ülkenin geçici hükümeti olarak tanınmasını, böylece Devlet Başkanı Esad'ı devirmelerine yardımcı olacak silahları satın almalarının mümkün kılınmasını istiyor.

'SORUN GÜNDEME GELECEK, KOALİSYON BUNU İSTİYOR'

Fransa Dışişleri Bakanı, "Bu sorun gündeme getirilecek, çünkü koalisyon bizden bunu istiyor" dedi. Fabius, bunu ancak Avrupa ülkeleriyle eşgüdümlü olarak yapabileceklerini vurguladı.

Fabius, çözüm için Fransa'nın Rusya ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi ile görüşmelere devam ettiğini belirtti.

RUSYA: SİLAH YARDIMI ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİDİR

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç ise, Rus haber ajansı İnterfax'a yaptığı açıklamada Suriye muhalefetine dışarıdan askeri yardım sağlanmasının "uluslararası hukukun ihlali" anlamına geleceğini vurguladı.

BATI İSTEKSİZ DAVRANIYOR

Suriye'deki çatışmalarda Batı'nın silahlı mücadeleyi destekleme konusunda isteksiz davrandığı, fakat bu hafta Fransa ve İngiltere'de havanın değiştiği de belirtiliyor.

HOLLANDE, MUHALEFET KOALİSYONU'YLA GÖRÜŞECEK

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada François Hollande'ın Cumartesi günü Paris'te Suriye muhalefet koalisyonunun lideri Ahmet Moaz el Hatib ile görüşeceği belirtildi.

Cuma günü ise, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriyetli muhalif liderlerle görüşecek.

CAMERON İSE BAKANLAR DÜZEYİNDEKİ TOPLANTIYA BAŞKANLIK YAPIYOR

Bugün İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'deki çatışmalara ve artan mülteci krizine askeri, insani ve diplomatik çözüm önerilerini ele almak üzere bakanlar düzeyinde bir toplantıya başkanlık yapıyor.

Tartışılan seçenekler arasında, uçuşa yasak bölge, Suriye muhalefetine uçaksavar silahlar sağlanması ve diğer bölge ülkelerinin silah verme konusunda teşvik edilmesi bulunuyor.

İNGİLTERE DE SİLAH DESTEĞİ İÇİN SİNYALLER VERİYOR

ABD'nin yanı sıra İngiltere de Suriye'deki muhalefet koalisyonuna destek sinyalleri vermekle birlikte, bu desteği, koalisyonu 'sürgünde hükümet' olarak tanıma aşamasına vardırmadı.

'İSRAİL'E DÜŞEN MERMİLER SURİYE'NİN KENDİ İÇ SORUNU'

Bu arada Gazze Şeridi'nde artan çatışmalara odaklanmış olan İsrail, Suriye'nin işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan bir İsrail karakolu yakınlarına düşen ve Suriye'den ateşlenen merminin "Suriye'nin kendi iç sorunu" olduğunu belirtti.

İsrail daha önce, Suriye'den kendi topraklarına düşen iki havan topu mermisine karşılık vermişti. (bbc)