Fransız Hükümeti, Ruanda soykırımının Pazartesi yapılacak 20'nci yıldönümünü anma etkinliklerinden çekildiğini açıkladı.

Karar, Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame'nin Fransa'nın soykırıma katıldığı açıklamasından sonra alındı.

Kagame daha önce de benzer açıklamalar yapmış, Fransız hükümeti iddiayı reddetmişti.

Fransız Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, bu açıklamaların iki ülke arasındaki uzlaşma çabalarına aykırı olduğu savunuldu.

Fransa Adalet Bakanı Christiane Taubira Kigali'de yapılacak etkinliğe katılmaktan vazgeçti.

'SİYASİ HAZIRLIK'

Kagame, Fransızca yayımlanan haftalık Jeune Afrique dergisine mülakatında, "Belçika ve Fransa'nın, soykırımın siyasi hazırlığında doğrudan rol almasını" kınadı.

Ruanda, 1962'ye kadar Belçika'nın sömürgesiydi.

100 günden uzun süren saldırılarda çoğu Tutsi ve ılımlı Hutu olan en az 800 bin kişi yaşamını yitirdi.

Olaylar, Hutulara mensup olan Cumhurbaşkanı Juvenal Habyarimana'nın 6 Nisan 1994'te uçağının düşürülmesi sonucu ölmesinin ardından başlamıştı.

Katliam, Kagame'nin lideri olduğu, Tutsilerin öncülüğündeki Ruanda Yurtsever Cephesi'nin aynı yıl Temmuz'da orduyu yenilgiye uğratmasından sonra durdu.

Kagame'nin hâlâ iktidarda olan partisi o dönem Juvenal Habyarimana'nın müttefiki olan Fransa'nın soykırıma destek verdiğini söylüyor.

Son yıllarda iki ülke arasında yakınlaşma başlamıştı. Kagame 2011'de Paris'e gitti ve Fransa'da soykırımı araştıracak bir birim oluşturuldu.

Geçen ay Ruanda'nın eski istihbarat servisi başkanı Pascal Simbikangwato, Paris'te soykırımdaki rolünden dolayı 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Fransa, soykırım sırasında Ruanda'da ciddi hatalar yaptığını kabul etmişti.

Ruanda'da oluşturulan bir komisyon 2008'de Fransa'nın soykırım hazırlıklarından haberi olduğunu ve saldırılara girişen Hutu milislerine yardım ettiğini öne sürmüştü.

Fransa, Ruanda'daki askerlerinin sivilleri koruduğunu söylüyor.

Ancak Kagame, Fransa'nın soykırımı gerçekleştiren milisleri koruduğunu savunuyor. (BBC TÜRKÇE)