Paris’te 13 Kasım akşamı 130 kişinin ölümüne yol açan saldırılar sonrası olağanüstü hal ilan eden, ev baskınları düzenleyen ve olağanüstü hali 3 ay uzatma kararı alan Fransız hükümeti, kanunları tüm bu eylemleri kapsayacak şekilde değiştirmeye hazırlanıyor.

AFP ajansının haberine göre, ‘Ulusun Korunması’ adı verilen değişiklik taslağında hükümete olağanüstü hali süresiz uzatabilmesi hakkı verilmesi, olağanüstü hal esnasında uygulanan gözaltı gibi önlemlerin süresinin  ‘en fazla 6 aya çıkarılması’ ve terör suçlarından hüküm giyen çifte vatandaşların Fransız pasaportlarının ellerinden alınmasını öngörüyor.

Diğer taraftan söz konusu taslağın bakanlar tarafından Noel’den (23 Aralık) önce Cumhurbaşkanı François Hollande’a sunulması bekleniyor.

Değişikliğin yapılabilmesi için parlamentoda üçte ikilik çoğunluğun sağlanması gerekiyor.

3 CAMİ KAPATILDI

Paris saldırılarından bu yana ülke genelinde 2 binden fazla baskın düzenlendi. En az 300 kişi gözaltına alınırken, aşırıcılığı körüklediği gerekçesiyle ilk kez 3 cami kapatıldı. Başbakan Manuel Valls de tehdidin boyutu göz önünde alındığında olağanüstü halin şubat değil, daha ileri bir tarihe kadar uzatılabileceğini söylemişti. Valls, bu tür önlemlerin uzman kurumların topladığı istihbarat doğrultusunda alındığını savunmuştu.

Halihazırdaki durumda, polise yasal bir karar olmadan evlere operasyon düzenleme ve gözaltına alma hakkına anayasada değil, nadiren başvurulan ayrı bir kanunda yer veriliyor. (Sputnik)