Fransız İlaç Güvenliği Ajansı (ANSM), koronavirüse karşı uygulanan bazı tedavilerin sonucunda yan etki gördüğünü bildirenlerin sayısında artış olduğunu açıkladı.

euronws'ten Esra Günaydın'ın haberine göre, 10 Nisan'da yaklaşık 100 yan etki vakası olduğunu belirten ajans, bu sayının 22 Nisan 321'e çıktığını ve yüzde 80'inin ağır durumlar olduğunu duyurdu.

Vakaların yaklaşık üçte ikisinde yan etkilerin verilen ilaçla doğrudan bağlantılı olabileceği sonucuna varıldı. Bunların yarısından fazlasının hidroksiklorokin kullanıcıları olduğu, diğer vakaların ise Kaletra isimli ilaçtan kaynaklandığı ifade edildi.

YAN ETKİ GÖRENLERİN SAYISI BİLDİRİLENLERDEN DAHA FAZLA

Fransa'da tedavinin yan etkileri nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 4 olduğu ve hepsinin hidroksiklorikine bağlı olduğu düşünülüyor.

Sıtma hastalığına karşı da kullanılan bu ilaç, bazı hastalarda kalp ritmi bozukluğuna, daha ağır vakalarda ise ölüme yol açabiliyor.

Kaletra ilacı ise karaciğere, sindirim sistemine, kalbe ve damarlara zarar verebiliyor.

ANSM, "Yan etki bildirimleri gerçekten olan vakaların tamamını yansıtmıyor çünkü çoğu hasta bu bildirimi yapmıyor" açıklamasında bulundu. Kurum, bu artışın bir uyarı olarak kabul edilmesi gerektiğine ve bu tarz ilaçların sadece hastanelerde kullanılarak riskin azaltılması gerektiğine vurgu yaptı.

ANSM ayrıca, bildirenlerin az olması nedeniyle yan etki görülen vakaların tedavinin uygulandığı hastalara oranlanarak "risk ihtimali" hesaplamanın yanlış olacağının da altını çizdi.