İngiliz basını, Türkiye’nin Cerablus hareketi ve Türkiye'deki basın özgürlüğüne geniş yer verdi.

Financial Times gazetesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 'Fırat Kalkanı' olarak adlandırdığı Suriye harekâtını konu alan haberinde "Türkiye Kürt militanlara saldırılarını artırdı" başlığı kullanılıyor:

"Türk topçusu ile uçaklarının desteğini alan Suriyeli muhalifler, Kürt militanların elindeki bölgelere doğru ilerleyişini sürdürüyor.

"Çatışmaların şiddetlenmesi ABD'yi zor durumda bırakabilir. Washington, IŞİD'e karşı etkin mücadele gösteren Suriyeli Kürtleri uzun süredir destekliyordu. "Çatışmalarda şu ana kadar en az 35 sivilin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Temelini Suriyeli Kürtlerin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Şervan Derviş ise operasyonlara 50 Türk tankının da katıldığını ifade ediyor.

"Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin komutanı Ahmed Osman, birliklerinin bir sonraki hedefinin Minbic olacağını belirtiyor.

"Bir diğer muhalif komutan Mustafa Sanyari ise güçlerinin iki cephede savaştığını belirterek El Rai çevresinde IŞİD'le, Cerablus'un güneyindeyse YPG ile çatıştıklarını söylüyor."

GUARDİAN: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DAHA DA KÖTÜYE GİTTİ

Guardian gazetesinde Constanze Letsch imzalı bir haberdeyse, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'de basın özgürlüğünün daha da kısıtlandığı belirtiliyor:

" 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edilmesinden bu yana Türkiye'de hükümet toplamda 102 yayın kuruluşunu kapattı. Bunların 45 gazete, 16'sı televizyon kanalı, üçü haber ajansı, 23'ü radyo istasyonu, 15'i dergi ve 29'u da yayıneviydi.

"100'ün üzerinde gazeteci içinse gözaltı kararları çıkarılmış durumda. Kimisi Fethullah Gülen ile ilişkilendirilen medya kuruluşlarında çalışan toplam 2.308 gazeteci işini kaybetti.

"Hükümet alınan kararların güvenlik gerekçeleriyle olduğunda ısrarcı.

Gözaltına alınan gazetecilerin suç unsuru teşkil edecek faaliyetlerin içerisine girip girmediklerinin araştırıldığı belirtiliyor.

"Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, 'Türkiye'deki en büyük sorunlardan birisi yarı ve hükümet arasındaki yakın ilişkiydi. Bu ilişki basın özgürlüğü konusunda da belirleyici rol oynuyor" diyor.

(Kaynak: BBC)